Politierechters hebben woensdag weer diverse zogenoemde coronaspugers veroordeeld tot celstraffen tot twaalf weken. De verdachten die politieagenten hebben bespuugd, moeten bovendien 400 euro aan de dienders betalen.
De politierechter in Arnhem legde een celstraf van acht weken op aan een 34-jarige man uit Wanroij voor het beledigen en bedreigen van politieagenten door te zeggen dat hij corona heeft. Hij werd op 27 maart aangehouden na een achtervolging in Overasselt voor het overtreden van een rijverbod. Hij verzette zich bij zijn aanhouding en spuugde in de politieauto. De man uit Wanroij is de vierde coronahoester of -spuger die zich in korte tijd in Oost-Nederland voor de rechter moest verantwoorden.
De politierechter in Utrecht veroordeelde tijdens een snelrechtzitting een 40-jarige man uit Utrecht tot acht weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Hij had op 28 maart opzettelijk richting een politieagent gehoest op de Zambesidreef in Utrecht waar hij overlast veroorzaakte.
Een 34-jarige man uit Almere stond, ook in Utrecht, terecht voor het hoesten naar twee medewerkers van een supermarkt, die vermoedden dat hij iets had gestolen. Ook hij verklaarde dat hij aan corona leed. Hij wist te ontkomen en werd later gearresteerd. Hij kreeg twaalf weken celstraf, waarvan vier voorwaardelijk.
De politierechter in Den Bosch veroordeelde een 52-jarige man uit Eindhoven tot vier weken cel waarvan een voorwaardelijk omdat hij op 19 maart een baliemedewerkster van een ziekenhuis in haar gezicht had gehoest en zei dat hij het besmettelijke virus onder de leden had. Een 34-jarige plaatsgenoot mag zeven weken de cel in voor het bespugen van een supermarktmedewerker. Ook dreigde hij in de supermarkt "iedereen corona te geven". Dat gebeurde begin vorige week.
Het Openbaar Ministerie treedt streng op tegen mensen die op strafrechtelijke manier misbruik maken van de huidige coronacrisis. "Dit soort gedrag wordt niet getolereerd", zei Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal vorige maand al. Het OM wil een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving. "Wij zijn afhankelijk van mensen met vitale beroepen zoals bijvoorbeeld politie, hulpverleners, handhavers van de noodverordening en winkelpersoneel. Zij verdienen onze bescherming en respect."