Oppositie legt Dekker vuur aan schenen

03 apr 2019, 11:51 Landelijk
oppositie legt dekker vuur aan schenen
ANP

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) moet duidelijk maken waarom niet eerder maatregelen getroffen zijn om drama's als de moord op Anne Faber te voorkomen. Oppositiepartijen PvdA, SP, SGP, PVV, DENK en 50PLUS drongen daar woensdag op aan in een Kamerdebat over deze zaak. Ook de regeringspartijen CDA en VVD toonden zich zeer kritisch.

Vooral PVV-Kamerlid Gidi Markuszower trok fel van leer. Hij noemde de gang van zaken ,,schandelijk". 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol zinspeelde op ,,sancties" voor Dekker. SGP-fractieleider Kees van der Staaij wilde weten ,,hoe het zo mis kon gaan". Volgens SP-Kamerlid Michiel van Nispen is het vertrouwen in de overheid door deze tragedie geschaad. Hij wil dat Dekker helder maakt hoe het kan worden hersteld. Net als DENK legde hij een verband tussen de moord op Faber en de bezuinigingen bij justitie.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken onderstreepte dat er al voor de moord op Faber zaken waren waarbij ,,fout op fout" werd gestapeld door justitie. Ze noemde onder meer de moord op voormalig D66-minister Els Borst. Het debat moest overigens kort worden stilgelegd omdat Kuiken tijdens haar inbreng duizelig werd.

Anne Faber werd in 2017 verkracht en vermoord. Michael P. is hiervoor veroordeeld tot een langdurige celstraf, het hoger beroep loopt nog.

P. pleegde zijn daad nadat hij was overgeplaatst naar een forensische kliniek, waar hij veel vrijheden kreeg. In de kliniek was niet bekend dat hij al eerder veroordeeld was voor zedenmisdrijven. P. had die informatieoverdracht weten te voorkomen met een beroep op privacy.

De gebeurtenissen vonden plaats kort voor het aantreden van Dekker. Toen vorige week via rapporten van onder meer de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) bekend werden, trok de minister onmiddellijk de vrijheden van een aantal gevangenen in. In eerste instantie had hij het over 21 gedetineerden, maar vlak voor het debat schreef hij aan de Kamer dat het er 24 waren. Deze drie gedetineerden, die ,,abusievelijk'' niet eerder werden gemeld, zijn zelfs teruggehaald naar de gevangenis. De Kamer wil ook hierover opheldering.