Een voorstel om de kinderbijslag niet mee te laten groeien met de inflatie, kan op steun van de coalitie rekenen. Geen van de vier oude coalitiepartijen (die nu ook weer onderhandelen over een nieuw kabinet) is enthousiast over het voorstel, dat op woede en verontwaardiging van de oppositie kon rekenen. De kans dat het voorstel door de Eerste Kamer komt, waar de coalitie geen meerderheid heeft, is zeer klein.
Het kabinet wil jaarlijks 100 miljoen besparen door de kinderbijslag in 2022 en in 2023 niet aan te passen aan de prijsstijging, en in 2024 slechts beperkt. Dat geld wordt gestoken in uitvoeringsorganisaties. Oppositiepartijen spreken van een "botte bezuiniging" en halen hard uit naar de coalitie. Ook die partijen zijn allerminst enthousiast, maar steunen de wetswijziging wel.
VVD-Kamerlid Judith Tielen noemt het coalitieakkoord over de bezuiniging "aanvaardbaar", in combinatie met het voorstel voor betaald ouderschapsverlof dat eerder deze week door de Eerste Kamer werd aangenomen. "Ik sta hier ook niet te feesten van: hartstikke leuk, wat zijn we lekker bezig", geeft Tielen toe. Ze benadrukt evenwel dat het kabinet deze periode "bijna 1 miljard heeft gestoken in gezinnen".
Tielen kreeg veel kritiek van oppositiepartijen, net als coalitiegenoot Don Ceder (ChristenUnie). Zijn partij verzette zich eerder dit jaar tegen het voorstel, toen Ceder nog niet in de Kamer zat. Ceder zegt zich nu eenmaal gebonden te voelen: "Afspraak is afspraak." In het pakket zitten ook mooie dingen, onderstreept hij.
D66'er Marijke van Beukering geeft toe dat het "nooit mijn droom geweest" is om dit voorstel "te rechtvaardigen". Gezien alle maatregelen noemt ze het toch "logisch", temeer omdat er nu eenmaal in de uitvoering moet worden geïnvesteerd. Het betreft volgens CDA-Kamerlid Hilde Palland een "lastige maatregel die een gezinspartij als het CDA maar moeilijk te dragen vindt".
Naar verwachting stemt de volledige oppositie tegen het voorstel, wat betekent dat het vermoedelijk strandt in de senaat. Uit een inventarisatie van RTL Nieuws blijkt al dat er inderdaad geen steun is in de Eerste Kamer.