Oppositieverbond houdt opties open bij onderwijsonderhandeling

28 nov , 18:55 Landelijk
anp281124221 1
ANP
DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting lijken open te staan voor andere manieren om onderwijsbezuinigingen terug te draaien dan zij hebben voorgesteld. Donderdagavond zijn de onderwijswoordvoerders van het verbond van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 aangeschoven bij een overleg met hun evenknieën van PVV, VVD, NSC en BBB. De oppositiepartijen stellen voor om 1,3 miljard van de 2 miljard euro aan bezuinigingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap terug te draaien.
Dat bedrag staat vast wat Jan Paternotte (D66) betreft, maar hij staat open voor andere manieren om dit te betalen. Een van de voorstellen van het verbond is om het eigen risico minder te verlagen. Dat is een gevoelig punt voor de PVV, die zich hier tijdens de formatie hard voor heeft gemaakt. Als de coalitie daarvoor alternatieven aandraagt, staat de D66'er daar "zeker" voor open.
"Het gaat niet om een cijfer achter de komma", zei Don Ceder (ChristenUnie) op de vraag of die 1,3 miljard euro een harde eis is. Voor hem is het belangrijkst dat de maatschappelijke diensttijd, de bescherming van de vrijheid van onderwijs en de kwaliteit van het onderwijs "geborgd is". Harmen Krul (CDA) noemt dat bedrag "onze inzet" en zegt ook dat de coalitie een "probleem" heeft. Zonder steun van oppositiepartijen haalt de onderwijsbegroting het namelijk niet in de Eerste Kamer.
Extra debatronde
Donderdag bij het debat over de onderwijsbegroting stelden D66 en GroenLinks-PvdA voor om volgende week een extra debatronde in te lassen, om de mogelijk tegen die tijd gesloten deal te bespreken. Maar hiermee ging de coalitie niet akkoord. Krul hoopt de coalitiepartijen hier alsnog van te overtuigen tijdens de onderhandelingen.
Betrokkenen verwachten niet dat de onderhandelingen donderdagavond al tot een resultaat leiden, maar dat die mogelijk voortduren tot na het weekend.