Alle opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam en omstreken zijn op dit moment bezet, zo meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Op dit moment worden 3072 Oekraïners in de regio opgevangen.
Vorige week donderdag waren er nog ruim duizend opvangplekken meer beschikbaar dan dat er Oekraïners waren. Sindsdien is het aantal opvangplekken afgenomen met bijna zeshonderd, maar nam het aantal Oekraïners dat wordt opgevangen juist toe. Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zijn vooral crisisopvangplekken, zoals die in sporthallen in de regio gesloten. "Die crisisopvangplekken waren er vooral voor het begin van de crisis. Maar daar wil je mensen eigenlijk niet laten verblijven." Ook sluiten er af en toe kortdurende opvanglocaties, zoals die in hotels.
Hij wijst erop dat Rotterdam-Rijnmond ondanks de daling al flink meer plekken heeft gerealiseerd dan was gevraagd. Elke veiligheidsregio moest tweeduizend plekken regelen, dat komt landelijk neer op 50.000 plekken. Dat aantal is volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid bijna gehaald, maar het aantal plekken verschilt wel per regio.
De regio Rotterdam zoekt nu vooral nog naar meer langdurige opvangplekken. Oekraïners die in Rotterdam aankomen, kunnen via het Knooppunt Coördinatie & Informatie Oekraïners (KCIO) aan een bed in een andere regio worden geholpen. Een overzicht van het aantal opvangplekken dat elke gemeente beschikbaar heeft, ontbreekt. Volgens de meest recente cijfers van het ministerie zijn er landelijk nog meer dan 11.000 bedden voor Oekraïners onbeslapen.
Ook in Utrecht loopt de veiligheidsregio tegen de grenzen van de opvang aan. "Er komen zo nu en dan locaties bij. Gemeenten zijn druk bezig die beschikbaar te krijgen, maar we zitten zo goed als vol", zegt Henri van Maanen van de veiligheidsregio. Daarom worden Oekraïners via het KCIO doorgeplaatst naar andere delen van Nederland. Dat levert volgens Van Maanen steeds vaker weerstand op, omdat het voor de Oekraïners moeilijk in te schatten is hoe ver dat is. "Noord-Nederland lijkt op onze landkaart ver, maar ze moeten dat in het juiste perspectief zien en dat is lastig. Vergeleken met hun land is twee uur reizen een verplaatsing binnen Kiev, maar hier is het een ander deel van Nederland. Dus eigenlijk is het niet zo ver weg."
In totaal heeft de Veiligheidsregio Utrecht zo’n 3000 mensen vanuit de eerste aanmeldlocatie in de Jaarbeurs in de stad Utrecht doorverwezen naar opvangplekken in de provincie. Dagelijks melden gemiddeld zo’n vijftig tot zestig mensen zich bij de Jaarbeurs, die grotendeels na een nacht slapen worden doorgeplaatst, aldus Van Maanen.
In Amsterdam zijn volgens een woordvoerder van de gemeente nog genoeg opvangplekken. In totaal zijn er 1640 plaatsen, waarvan er ongeveer 1000 bezet zijn. In de hoofdstad komen Oekraïense vluchtelingen aan op Amsterdam Centraal. Daar krijgen ze vanuit het zogenoemde Humanitarian Service Point (HSP) een opvangplek toegewezen. Dat kan in Amsterdam zijn, of op een andere plek in het land. Eind april kwamen er dagelijks zo'n tweehonderd mensen aan in de hoofdstad. De laatste dagen is dat cijfer iets afgenomen, laat de woordvoerder weten.