De organisatie van de Vierdaagse besluit zondagmiddag of, en zo ja, welke maatregelen er worden genomen in verband met de zeer hoge temperaturen die voor de eerste wandeldag op dinsdag worden verwacht. Bij de beslissing zijn onder meer de medische dienst van het evenement, een inspanningsfysioloog, een sportpsycholoog en het Rode Kruis betrokken. De eigen weerdienst van de Vierdaagse berekent tot op het af te leggen parcours hoe de weersverwachting eruit ziet.
Alle weerbureaus voorzien dat de temperatuur dinsdag oploopt tot boven de 35 graden Celsius. Ook maandag, als de lopers hun startkaart moeten ophalen, woensdag en donderdag zal het erg warm zijn. Van belang is volgens marsleider Henny Sackers van de Vierdaagse hoeveel wind er onderweg staat en hoe hoog de luchtvochtigheid zal zijn. Door het lopen raken de wandelaars zeer verhit en het lichaam moet die warmte kwijt kunnen.
De Vierdaagse beschikt al jaren over een speciaal hitteprotocol. Daarin staan maatregelen als eerder starten of later finishen, de route inkorten, militairen zonder bepakking laten lopen en zelfs een wandeldag doorstrepen. Het hitteprotocol is opgesteld nadat in 2006 twee lopers overleden na een eveneens zeer warme eerste wandeldag. Het werd toen 34 graden Celsius. Of de lopers door de hitte bezweken is nooit vastgesteld. De Vierdaagse werd afgelast.
Ruim 42.000 wandelaars hebben zich ingeschreven voor de 104e Vierdaagse. Het is bekend dat er elk jaar enkele duizenden lopers minder echt aan de tocht beginnen. Nu het zo warm dreigt te worden zouden wel eens zeer veel inschrijvers kunnen afhaken.