,,Het oude Luxor Theater is niet weg te denken uit Rotterdam. Van het oude Luxor blijf je met je fikken af, zeggen ze hier. Stad en theater zijn één." Dat zei de directeur van het 'oude' en het 'nieuwe' Luxor, Marc van Kaam, kort voor de viering vrijdagavond van het eeuwfeest van het eerstgenoemde theater.
Het is vrijdag precies een eeuw geleden dat het zijn deuren opende voor publiek, toen als bioscoop. Paul de Leeuw brengt op de jubileumavond een ode aan het jarige Luxor, samen met Brigitte Kaandorp, Corry van Gorp en Richard Groenendijk.
De liefde die deze en andere artiesten speciaal voor dit theater voelen, maakt het extra belangrijk. ,,De vorm van de zaal en het Rotterdamse publiek geven samen een soort chemie, waardoor ze er een meer dan warme band mee krijgen', aldus Van Kaam.
Het oude Luxor, dat grote binnen- en buitenlandse artiesten de vloer bood, heeft fikse stormen doorstaan. Het overleefde het bombardement van 1940, het werd nog met sluiting bedreigd, er waren financiële problemen, maar recent opnieuw verbouwd heeft het nu een gemiddelde bezetting van 78 procent van de 900 stoelen.
Van Kaam heeft drie jaar geleden een nieuw beleid ontwikkeld om de toekomst het hoofd te bieden. De Luxor Theaters moeten onder meer de verhalen van Rotterdam vertellen, aansluiten bij de grote ontwikkelingen van stad en haar bevolking en zelf met partners aanbod verwezenlijken, zoals het al deed met De Marathon en nu met Fiddler on the roof. ,,Het slaat aan'', zegt de directeur.