'Oude' Luxor viert eeuwfeest

19 dec 2017, 15:54 Landelijk
oude luxor viert eeuwfeest
ANP
Het is deze week precies een eeuw geleden dat het 'oude' Luxor Theater in Rotterdam zijn deuren opende voor publiek, toen als het -zeer luxe- zeventiende bioscooptheater in die stad, met bijna 1200 stoelen. De viering van het eeuwfeest bereikt vrijdagavond een hoogtepunt met een speciale voorstelling in het theater.
Paul de Leeuw brengt op de jubileumavond een ode aan het jarige Luxor, samen met Brigitte Kaandorp, Corry van Gorp en Richard Groenendijk.
Het oude Luxor heeft fikse stormen doorstaan. Het overleefde wonderwel het bombardement van 1940, het werd nog met sluiting bedreigd, maar recent opnieuw verbouwd speelt het nog steeds een grote rol in het Nederlandse culturele leven en biedt het met zijn negenhonderd stoelen onderdak aan cabaret, theaterconcerten, kleinere musicalproducties en toneel-, jeugd- en familievoorstellingen. Dat gebeurt sinds 2001 naast het nieuwe Luxor (van hetzelfde bedrijf) wat verderop in de stad.
Er was een eeuw geleden duidelijk ook al grote behoefte aan amusement. Bijna 400.000 Rotterdammers kochten in 1919 een filmkaartje voor het Luxor, zo doken de samenstellers van de jubileumsite op uit de archieven. Na de Tweede Wereldoorlog was er helemaal vraag naar vermaak, terwijl er minder podia waren door de vernielingen door al het oorlogsgeweld. Het Luxor ging meer dan alleen films bieden; er kwam ook theater, zoals de legendarische Snip- en Snaprevues.
De grote namen buitelden er over elkaar heen. Toon Hermans stond er, net als zijn vakbroeders Wim Kan en Wim Sonneveld, die er vooral furore maakte als professor Higgins in My Fair Lady, een spectaculair succes, ook door Johan Kaart als Alfred Doolittle. De eerste Nederlands variant van deze musical ging in 1960 in het Luxor in première en wordt wel gezien als dé opstap naar onze moderne, zo bloeiende musicaltraditie.
Ook grote internationale sterren vonden hun weg naar het Luxor. Op 13 december 1962 trad bijvoorbeeld de iconische Franse zangeres Edith Piaf er op, nog geen jaar voor haar dood op 47-jarige leeftijd.
Hedendaagse entertainers weten het Luxor nog altijd te vinden en het publiek hen. Het is voor vele artiesten een echt geliefde speelplek en zij nemen ook volop en gretig deel aan de jubileumfeestelijkheden, die al de hele maand plaatshebben.
Paul de Leeuw maakte een speciale voorstelling: Defileeuw, tot medio deze week in het oude Luxor. Waardenberg en De Jong en de dames van Toren C vieren het jubileum samen, tot en met 20 januari, in het nieuwe Luxor, dat grotere producties kan herbergen.