Overijssel stelt toch eigen grond beschikbaar voor zonnepark

29 jul , 11:44 Landelijk
nieuwsnl logo wit
WIERDEN (ANP) - Overijssel heeft provinciale grond beschikbaar gesteld voor de realisatie van een zonnepark in de gemeente Wierden. Hoewel de nieuwe coalitie in Overijssel vorig jaar besloot geen zonneparken op landbouw- en natuurgrond meer toe te staan, kan het project van de buurtschappen Notter en Zuna toch doorgaan. Omdat de aanvraag al ruim voor de aanscherping van het provinciale beleid werd gedaan, mag de Coöperatie Notter Zuna het plan wel uitvoeren.
Opvallend is dat de provincie hiervoor eigen grond beschikbaar stelt. Op een locatie tussen de stad Rijssen en de Sallandse Heuvelrug moeten ongeveer 15.000 zonnepanelen komen, verspreid over vijf à zes hectare. "Maar we hebben meer grond nodig, omdat je volgens de regels maar 75 procent van het beschikbare grondoppervlak mag bedekken met panelen", zegt voorzitter Dirkjan Masman van de gebiedscoöperatie.
De coöperatie, die zich inzet voor de "sociale, economische en ecologische bloei" van de gemeenschap in Notter en Zuna, heeft met twee agrariërs al afspraken gemaakt over de koop van hun grond. Om een sluitende businesscase te krijgen, is echter meer ruimte nodig. De provincie heeft nu ook toegezegd in het betreffende gebied "gedurende een periode een perceel grond" ter beschikking te stellen. Over de exacte voorwaarden vindt nog overleg plaats. Het is de bedoeling dat het zonnepark voor 25 jaar wordt aangelegd.
Geen nieuwe initiatieven
"Het gaat om een zonnepark dat er nog kan komen, omdat de aanvraag is gedaan vóór ons besluit om geen zon op veld meer toe te staan", aldus een woordvoerder van de provincie. Nieuwe initiatieven staat Overijssel niet meer toe. De coalitie, bestaande uit BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP, wil landbouwgrond en natuur hiermee beschermen.
Volgens Masman is de situatie typerend voor de invloed van verschuivende politieke verhoudingen op langlopende projecten. "De provincie stelde enkele jaren geleden zelf voor om een deel van hun grond te gebruiken voor het zonnepark. Het Energiefonds Overijssel, opgericht door de provincie, financierde onze 'aanloopplannen'. Maar de toezegging werd vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen ingetrokken. Het nieuwe college kwam toen met een ander beleid. De provincie heeft zich klemgereden en daardoor zat ons project ook klem", aldus de voorzitter.