Palestijnse minister biedt Kamer weinig optimisme

09 jun 2022, 20:59 Landelijk
palestijnse minister biedt kamer weinig optimisme
ANP

De Palestijnse minister Riad Malki (Buitenlandse Zaken) was donderdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer weinig optimistisch over het vredesproces en getergd over vragen over corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit.

Het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zit al sinds 2014 vast, aldus Malki. Dat komt volgens hem omdat de Amerikanen het proces hebben "gegijzeld". Washington wil een "exclusieve rol" voor zichzelf in de onderhandelingen, aldus de minister.

De Palestijnen zien wel een rol weggelegd voor de Europese Unie, een van de grootste donoren van de Palestijnen. Een paar jaar lang zocht de EU samen met de VN, Rusland en VS in het zogeheten Kwartet naar vrede. Maar dat Kwartet is volgens Malki door de VS om zeep geholpen.

De Palestijnen zijn wel klaar met alle verklaringen waarin het optreden van Israël wordt veroordeeld. Daar is Israël "immuun" voor geworden, zei Malki. Hij vindt dat de internationale gemeenschap moet handelen. Er gebeurt niks en Israël verandert volgens hem intussen de "feiten op de grond" door de illegale nederzettingen uit te breiden.

Israël moet volgens Malki gedwongen worden naar de onderhandelingstafel te gaan. Van de Amerikaanse regering van president Joe Biden verwacht hij weinig. De Palestijnse bewindsman ziet alleen maar persverklaringen uit Washington komen, maar geen actie.

De regering-Biden beloofde dat het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem weer zou worden heropend, maar dat is nog niet gebeurd. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Bidens voorganger Donald Trump verhuisde de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Dat was een grote overwinning voor de Israëlische regering die Jeruzalem als haar ongedeelde hoofdstad ziet. Biden gaat binnenkort naar Israël.

De meeste partijen in de Kamer steunen net als het kabinet een tweestatenoplossing voor het conflict. Een Palestijnse staat die vreedzaam bestaat naast Israël. Erkenning van een Palestijnse staat, waar de linkse oppositie voorstander van is, ziet het kabinet niet zitten.

Op vragen van Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Agnes Mulder (CDA) over wijdverspreide corruptie binnen het Palestijnse bestuur reageerde de minister enigszins geïrriteerd. Volgens hem wordt het wat overdreven en nemen de Palestijnen de aanpak van corruptie "heel serieus".