Paniek in trouwbranche neemt toe na aankondiging maatregelen

27 nov 2021, 12:07 Landelijk
paniek in trouwbranche neemt toe na aankondiging maatregelen
ANP
Na de aankondiging van nieuwe coronamaatregelen merkt de trouwbranche dat de paniek onder bruidsparen begint toe te nemen, zo ziet Stichting Trouwbranche Nederland. Vooral bruiloften die volgend jaar gepland staan worden geannuleerd.
"De meeste afmeldingen zijn van bruiloften in het eerste en tweede kwartaal van volgend jaar. Die bruidsparen zijn nu het meest in paniek", zegt Frederiek Klop, weddingplanner en voorzitter van Stichting Trouwbranche Nederland. "De paren die hun bruiloft op kortere termijn gepland hebben staan, zijn al een paar weken bezig met een andere invulling om hun dag toch door te laten gaan."
Zo ziet Klop de laatste tijd veel creativiteit bij de bruidsparen. "In plaats van een diner en avondfeest trekken ze het naar voren, door een uitgebreide lunch te organiseren, of ze beginnen om 15.00 uur al met een feestje. Dat gaat natuurlijk heel goed als dat tot 20.00 uur mag, maar nu de eindtijd 17.00 uur wordt, is dat toch een stuk minder aantrekkelijk."
Klop spreekt van "veel verdriet, pijn en ellende, bij bruidsparen maar ook bij trouwlocaties en ondernemers". "Gelukkig is het niet de meest hectische periode van het jaar qua bruiloften. Alles wat er nu nog staat zijn vooral huwelijken die al een keer eerder zijn verzet."
Matrimonium, de vereniging voor trouwambtenaren, merkt dat er onrust is onder bruidsparen. "Mensen plannen hun huwelijk nog wel, maar veel meer onder voorbehoud. Er zitten stellen tussen die voor de derde keer hun huwelijk moeten verplaatsen", aldus een woordvoerder. Nu de maatregelen weer zijn aangescherpt, verwacht de vereniging dat het weer annuleringen gaat regenen. "Een keuze maken in gasten vinden mensen toch vaak heel moeilijk, dus dan stellen ze het uit."
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hielden vrijdagavond een persconferentie waarin zij nieuwe coronamaatregelen aankondigden. Dat betekent onder meer dat de horeca om 17.00 uur de deuren moet sluiten. De regels gaan zondag in.