De 1455 passagiers van het cruiseschip Westerdam, onder wie 91 Nederlanders, mogen binnen enkele dagen van boord en huiswaarts keren. Het schip van rederij Holland-Amerika Lijn (HAL) arriveert donderdag 07.00 uur lokale tijd in de haven van Sihanoukville in Cambodja, waar de cruise ook direct eindigt. Quarantaine blijft de Nederlandse opvarenden bespaard en ze hoeven ook niet op het nieuwe coronavirus te worden getest.
De Westerdam voer al een tijdje rond in Aziatische wateren. Uit vrees voor het nieuwe coronavirus werd het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, nergens meer toegelaten. Nederland en onder meer de Verenigde Staten zochten dagenlang vruchteloos naar een haven. Opvarenden verloren hun geduld en sommigen zonk de moed in de schoenen.
Eenmaal aangekomen in Nederland zijn de cruisegangers vrij om te gaan en staan waar ze willen, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze het coronavirus onder de leden hebben en er is ook geen link met het Chinese Wuhan, waar het virus voor het eerst de kop opstak. De Cambodjaanse autoriteiten zullen de opvarenden hooguit onderwerpen aan een korte medische controle.
In de dagen na aankomst mogen de passagiers van boord en worden ze via chartervluchten vervoerd naar de hoofdstad van het land, Phnom Penh. Hiervoor is toestemming verkregen van de Cambodjaanse autoriteiten, meldt het moederbedrijf van HAL, Carnival Corporation, in een verklaring. Het concern zegt ze hiervoor "heel erg dankbaar te zijn".
Vanuit de hoofdstad vervolgt een ieder vervolgens zijn weg naar huis. HAL regelt en betaalt de vluchten. Daarnaast worden de kosten die gasten hebben gemaakt volledig vergoed.
De Westerdam was op een veertiendaagse reis die begon in Hongkong op 1 februari. Behalve de 1455 passagiers, zijn er 802 bemanningsleden aan boord. De gasten zouden eigenlijk op 15 februari van boord gaan in Yokohoma in Japan. Iedereen aan boord is gezond, niemand is besmet met het coronavirus, aldus Carnival Corporation.
Het concern dankt de gasten en de crew - en hun naasten - voor "hun geduld tijdens deze buitengewone periode".