Piet S. heeft van de rechtbank in Den Haag zeventien jaar cel opgelegd gekregen voor onder meer drugshandel en witwassen in de megazaak die bekendstaat onder de naam Taxus. De man, die een decennialange reputatie heeft in de onderwereld, was volgens de rechtbank de baas van een organisatie die verantwoordelijk was voor het ontvangen en versturen van allerlei soorten drugs.
"Hij kon zich meten met de top van de Nederlandse drugswereld", zo zei de rechtbank, die de feiten waarvoor S. en zijn groep verantwoordelijk worden gehouden ook "ongekend" noemde.
De zoon van S., Freddy, stond ook terecht als lid van de organisatie van zijn vader. Hij kreeg acht jaar cel opgelegd, ook voor zijn betrokkenheid bij de illegale goksite Edobet. Eerder werd al duidelijk dat Freddy zich als een soort agent zag, die de spelers van de goksite onder zich had. Saillant detail was dat onder meer de naam van voormalig profvoetballer Dirk Kuijt opdook als een van de personen die gokte bij de site, hij is ook gehoord als getuige.
De zaak Taxus loopt al jaren. Meer dan twintig verdachten stonden terecht, die volgens de rechtbank diverse rollen hadden in de organisatie van Piet S. De straffen voor de overige verdachten variëren van een boete tot celstraffen van zes maanden tot twaalf jaar.
Het bewijs tegen Piet S. bestaat onder meer uit ontsleutelde berichten en afgeluisterde gesprekken. Zo was afluisterapparatuur opgehangen in een zogeheten 'mancave' van S. en de groep rondom hem in een autohandel in het Noord-Hollandse Uithoorn. Hiermee was bijvoorbeeld te horen hoe twee mannen, die een schuld hadden openstaan bij een vriend van S., bedreigd werden.
"Ik heb niks gedaan Piet, ik heb niks gedaan", was herhaaldelijk te horen in het geluidsfragment. "Vertel me wat ik gedaan heb." De stem van een van de mannen werd hoger en hij leek op enig moment ook te snikken. Op de achtergrond was te horen hoe S. schold met woorden als "kankerhond". De rechtbank vindt dat Piet S. hierbij een "gewetenloze en gewelddadige kant van zichzelf" heeft laten zien.
Zelf gaf S. een andere uitleg bij wat tijdens de zittingen naar voren werd gebracht door justitie: hij was naar eigen zeggen zelf niet bezig met drugshandel, maar opereerde als een soort scheidsrechter voor criminele groepen. Hier gelooft de rechtbank niets van. Het Openbaar Ministerie eiste zestien jaar cel tegen de man eind mei.
De advocaat van S. gaat het vonnis, dat 5.000 pagina's omvat, nu bestuderen en komt later met een reactie.