De twee mannen die vorige maand in Rotterdam zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terrorisme, zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. Dat bleek uit chatgesprekken tussen de twee. Een van de verdachten stuurde ook een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam-zuid, dat nabij de Kuip staat.
Bij de aanhouding van de twee Marokkaanse mannen van 22 en 27 jaar, is beslag gelegd op telefoons, USB-sticks en andere gegevensdragers die in hun huis lagen. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Op aanwijzing van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werden ze aangehouden. De inlichtingendienst had informatie dat een van hen na de ramadan een gewapende aanslag zou willen plegen in Parijs. Hij zou willen sterven als martelaar en benieuwd zijn wat hij in het paradijs ging aantreffen, zo stond in het ambtsbericht.
Uit het chatverkeer van de mannen blijkt dat zij mogelijk ook van plan waren om een aanslag te plegen in Nederland, waarbij een foto van het Rotterdamse politiebureau werd gedeeld.
Het nieuws heeft grote impact op de eenheid Rotterdam en daarbuiten. ,,Hoewel met de aanhoudingen de mogelijke dreiging is weggenomen en extra maatregelen niet nodig zijn, geeft dit ons een ongemakkelijk gevoel", aldus de Rotterdamse politiechef Frank Paauw. Volgens korpschef Erik Akerboom past dit ,,helaas al langere tijd in het beeld van de dreiging in Nederland". De korpschef laat onderzoeken of aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor de veiligheid van politiemedewerkers en laat deze zo nodig nemen.
Het onderzoek is nog in volle gang, laten het Openbaar Ministerie en de politie weten. De twee zitten vast en moeten 19 september voor de rechter in Rotterdam verschijnen in een niet-inhoudelijke zitting.
De Nederlandse Politiebond (NPB) zegt bij monde van voorzitter Jan Struijs bezorgd te zijn over de informatiepositie van de politie en wijst op het belang van een goede vertegenwoordiging in de wijken, die onder druk staat doordat de politie volgens de NPB ,,piept en kraakt''. Wel prijst hij de manier waarop de korpsleiding snel openheid heeft gegeven over de potentiële aanslagdreiging. De verdachten waren volgens Struijs ,,in potentie niet, maar qua intentie wel tot veel in staat''.