Planten van bomen en vergroenen woonomgeving populair bij Nederlanders

31 dec 2022, 10:05 Landelijk
wim van t einde tfy3ogdpisc unsplash
Bomen en bossen spelen een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Zonder bomen is er geen leven. Een boom haalt CO2 uit de lucht en produceert zuurstof. Bomen geven verkoeling, en al helemaal in stedelijk gebied waar al het beton en baksteen de warmte van de zon opneemt en langzaam weer afgeeft. Bovendien bieden bomen een plek voor vogels en insecten en zorgen voor een beter microklimaat waaronder andere planten kunnen groeien. En er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de invloed van groen op de mens. Uit een van de beroemde onderzoeken bleek dat mensen die in een ziekenhuiskamer liggen met uitzicht op een tafereel met bomen eerder naar huis mochten en minder medicatie nodig hadden. Een boom is dus ook nog eens heilzaam voor de psyche van de mens.

Verbeterde biodiversiteit

De redenen voor deze initiatieven zijn bij iedereen inmiddels dus wel bekend. Maar wat soms vergeten wordt, is dat klimaatverandering vraagt om andere bomen die bestand zijn tegen nieuwe omstandigheden. Volgens deskundigen bestaat 60 procent van de Europese bossen uit z’n vijf, zes soorten, waarvan sommige bijvoorbeeld kwetsbaar zijn voor droogte. Er is nu een enorme vraag naar alternatieve soorten als wintereik, linde, esdoorn en lijsterbessen. Bij Betuwe bomen hebben ze een mooi en divers assortiment.

Burgerinitiatieven

Voor en door burgers. Dat is het motto als het om bomen planten gaat. In steeds meer steden ontstaan dan ook burgerinitiatieven om bomen te planten en op die manier de stedelijke omgeving te vergroenen. Zo deed BomenvoorAmsterdam.org drieduizend biologische bomen cadeau aan particulieren in de stad die meer groen in hun woonomgeving wilden. De Nederlandse bank schonk een tijdje geleden al hun groen voor de verbouwing al aan buurtbewoners. En in Amersfoort deelde de gemeente onlangs duizend jonge boompjes uit. Eindhoven heeft struikroven.nl : planten en struiken op sloopplekken worden gered en elders herplaatst. Zo maar een greep uit de projecten die in heel Nederland plaatsvinden.
En je kunt tegenwoordig ook een boom cadeau geven via organisaties als Tree for All die wereldwijd bestaande bossen beschermen, gedegradeerd bos herstellen en nieuwe bossen planten. Op die manier kun je ook bijdragen aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden voor iedereen. Plan Boom, een ander initiatief voor en door burgers, plant de komende 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Hiermee verkleinen we onze CO2-uitstoot en wordt onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Iedereen kan zelf bijdragen en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken.

Ambitie van de overheid

Ook de overheid heeft grote ambities met bomen. EU-commissaris Frans Timmermans heeft met de ‘Green Deal’ bijvoorbeeld de ambitie om op Europees niveau met het extra planten van 3 miljard bomen in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent te verlagen. En vorig jaar publiceerde minister Carola Schouten van LNV haar Bossenstrategie. Het doel? In 2030 moet er zo’n 10 procent meer bos in Nederland aangeplant zijn. In de praktijk komt dat neer op ongeveer honderd miljoen bomen en 37 duizend hectare nieuw bos, zo’n drieënhalf keer de oppervlakte van de stad Utrecht.

Planten of kapprotest

Toch nam de omvang van het bosoppervlak in Nederland de afgelopen vier jaar af met 1.925 hectare (0,5 procent). De sterke ontbossing tussen 2013 en 2017 is er gelukkig niet meer maar de aanplant van nieuw bos lag de afgelopen vier jaar gek genoeg op het laagste niveau sinds 1970 . Veel burgers zien met lede ogen aan hoe in hun directe omgeving bomen soms massaal worden gekapt, vaak ten behoeve van woningbouw en vastgoedprojecten. Denk aan het Sterrenbos, de protesten in Dordrecht en bij Huis ter Heide dit jaar. Niet zelden zijn daar monumentale bomen bij. De lijst met protesten tegen bomenkap is tegenwoordig lang. Naast het aanplanten van bomen kun je natuurlijk als burger ook voorkomen dat oude bomen worden gekapt.