Het zal nog een paar jaar duren voordat het stroomstootwapen onderdeel is van de standaarduitrusting van de politie. Dat zei verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus vrijdag na de ministerraad, waar overeenstemming werd bereikt over de financiering van de invoering van de 'taser'.
Eerder werd al 5 miljoen euro uitgetrokken, daar komt nu nog eens 25 miljoen bij, zei Grapperhaus, die spreekt van een "heel belangrijke stap". Het aanbestedingstraject gaat nu zo snel mogelijk van start, maar "als je alle agenten uitgerust wilt hebben met de taser ben je nog wel twee of drie jaar bezig", aldus Grapperhaus. "Maar wat mij betreft gaan we dat met het grootst mogelijke tempo doen."
De politie ziet het als prima middel om zwaarder geweld, zoals een gevecht, hond of vuurwapen, achterwege te kunnen laten. Het is de bedoeling dat ongeveer 17.000 agenten met de zogenoemde taser worden uitgerust.
De politie kon het wapen al uitvoerig testen. In de periode van februari tot augustus bijvoorbeeld is er 76 keer gebruik van gemaakt. Korpschef Erik Akerboom pleitte recent nog voor landelijke invoering voor alle agenten die zich met noodhulp bezighouden.
Onder meer Amnesty International heeft grote moeite met het gebruik van het stroomstootwapen. Volgens de mensenrechtenorganisatie brengt het "onaanvaardbare gezondheidsrisico’s" met zich mee en wordt het gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.