DEN HAAG (ANP) - Organisaties uit de veiligheidsketen mogen niet genoeg meepraten bij het aanpakken van personeelstekorten. Dat zegt Nine Kooiman, de voorzitter van politiebond NPB die ook namens drie andere vakbonden van de politie het woord voert. "Je zou met de hele keten moeten kijken waar de knelpunten zitten. Dat mis ik."
De klachten gaan met name over personeelstekorten bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die over de gevangenissen gaat. Die tekorten zorgen ervoor dat veel veroordeelden hun straf nog niet kunnen uitzitten. Dat treft de moraal bij de politie, zegt Kooiman. "Je wil dat daders gestraft worden." De bondsvoorzitter is bang dat ook de bereidheid om aangifte te doen daalt.
Justitie denkt bij het aanpakken van de tekorten in "hokjes" zoals reclassering, boa's en de DJI, merkt Kooiman. "Je moet met elkaar kijken wat mogelijk is." Als voorbeeld stelt Kooiman voor om boa's op te leiden tot gevangenispersoneel, om hen vervolgens mogelijkheden te geven door te stromen naar de politie. Ze wil ook zoeken naar manieren om personeel dat eerder moest stoppen toen gevangenissen sloten weer terug te halen.
Duizend vacatures
De DJI schreef in mei dat er vorig jaar continu ongeveer duizend vacatures openstonden. In totaal werken zo'n 15.800 mensen bij de dienst.
"We zetten alles op alles om de capaciteit - zowel personeel, als het aantal cellen - verder te vergroten", laat staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) weten via een woordvoerder. Ze noemt de capaciteitsproblemen "een taai en ingewikkeld vraagstuk". Het ministerie werkt aan een "concreet plan" om veroordeelden sneller op te roepen voor hun gevangenisstraf.
Gezamenlijk probleem
Korpschef Janny Knol reageert op X: "Het is uiterst pijnlijk maar tegelijk een gegeven dat de keten niet meer in staat is om iedereen die een straf moet uitzitten in detentie te krijgen. Ik ben blij dat dit nu op tafel ligt, want het biedt ook kansen om met elkaar te zoeken naar oplossingen."