Politieke steun voor Joodse gemeenschap

06 mrt 2018, 20:29 Landelijk
politieke steun voor joodse gemeenschap
ANP
Na recente incidenten in Amsterdam rond een Joods restaurant krijgt de Joodse gemeenschap steun van politieke partijen. De partijen, die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, conformeren zich aan het zogenoemde Amsterdam Joods Akkoord. In dit akkoord staat onder meer hoe zal worden opgetreden bij antisemitische incidenten. Ook is het volgens het akkoord van belang dat de Joodse geschiedenis van Amsterdam op alle scholen onderwezen wordt.
Het Amsterdam Joods Akkoord is een initiatief van politieke partijen in Amsterdam nadat de Joodse Gemeente Amsterdam met het idee was gekomen. ,,In totaal elf partijen hebben gezegd dat ze dat ze zich de komende vier jaar aan de afspraken zullen houden'', aldus een woordvoerder. ,,Ze geven hiermee aan dat de Joden als gemeenschap op het gemeentebestuur kunnen rekenen en dat ze de Joodse geschiedenis van Amsterdam koesteren.''
In Amsterdam doen in totaal 28 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens voorzitter David Brilleslijper van de Joodse Gemeente Amsterdam hebben niet alle partijen gereageerd en zijn niet alle partijen erbij betrokken. ,,Van de partijen die meer landelijk actief zijn hebben de Partij voor de Dieren en DENK niet gereageerd en heeft BIJ1 gemeld niet mee te doen.''
De politieke partijen ondertekenden het akkoord dinsdagavond. Volgens de Joodse Gemeente is het voor het eerst dat een gemeente een dergelijk akkoord krijgt.
BIJ1 zegt in een reactie tegen antisemitisme te zijn, maar vindt de in het akkoord gehanteerde definitie beperkend. De partij stelt dat deze is gebaseerd op een voorstel van de International Holocaust Remembrance Alliance, waarbij ook kritiek op de politieke beslissingen van de staat Israël als antisemitisch beschouwd kan worden. BIJ1 vindt dat kritiek op Israël binnen wettelijke kaders mogelijk moet zijn.