Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

06 dec 2023, 17:53 Landelijk
pro palestijnse actievoerders houden sit ins op stations
ANP

Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen en Israël-kritische organisaties houden dan sit-ins.

De actievoerders willen een staakt-het-vuren en een einde aan de bombardementen door Israël op Gaza. De acties zijn gepland om 18.00 uur op stations in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Alkmaar, Enschede, Nijmegen, Almere, Zwolle, Eindhoven en Haarlem.

Donderdag wordt ook de eerste avond van het joodse lichtjesfeest Chanoeka gevierd. Op de Dam wordt de nationale viering gehouden. Er is dan ook kritiek op het gekozen moment van de acties.

Volgens een van de organisatoren hebben de acties niets te maken met de viering van Chanoeka. "We houden sit-ins altijd op dinsdagen of donderdagen omdat dan de drukste momenten zijn op treinstations", zegt een woordvoerder van Sit-in for Palestine NL. "We vinden het jammer dat er een link wordt gelegd op deze manier. We zeggen niks antisemitisch en hebben niks tegen de Joodse bevolking of het joods geloof. Wij doen een vreedzaam protest voor het sparen van levens en dat past beter bij Chanoeka dan bombarderen."

"Met de sit-ins roepen wij op tot een einde aan deze massamoord en de diplomatieke en materiële steun door Nederland aan deze oorlogsmisdaden", zegt Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid dat ook meedoet met de sit-ins. "Het is een ongehoorde gotspe dat ons nu voor de voeten wordt geworpen dat wij niet zouden mogen protesteren tijdens joodse feestdagen. Ons protest is gericht tegen de staat Israël die nota bene zelf joodse feestdagen opluistert met bombardementen op weerloze burgers, verwoesting op ongehoorde schaal en etnische zuivering", aldus Hamburger.

Eerder zeiden NS en ProRail over de acties op treinstations dat ze mogelijk leiden tot overlast en onveilige situaties voor onder meer demonstranten, reizigers en medewerkers. De NS vindt het station dan ook geen geschikte plek voor een demonstratie, maar kan ze ook niet voorkomen. Dat gezag ligt bij bijvoorbeeld de gemeente.