In Groningen begint maandag een proef waarbij studenten voorafgaand aan een tentamen worden getest op het coronavirus. Ze krijgen een sneltest en horen binnen drie uur de uitslag. Als de test negatief is, mogen ze de tentamenhal op de Zernike Campus in om het tentamen te maken naast hun mede-studenten. Het kan een eerste stap zijn naar hervatten van fysieke lessen.
De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool doen mee aan de proef. Studenten van het roc Noorderpoort helpen bij het afnemen van de tests en het verwerken van de gegevens. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de GGD zijn bij de proef betrokken.
Studenten die positief testen en dus het coronavirus onder de leden hebben, kunnen het tentamen later alsnog maken. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het tentamen online te doen.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) hoopt op goede resultaten. "Als de pilots een succes zijn, dan willen wij dat sneltesten echt ingezet gaan worden door het hele land om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken op een veilige manier", zegt voorzitter Lyle Muns. Hij zegt dat het gebrek aan onderwijs ter plaatse "studenten begint op te breken". Zowel voor de onderwijskwaliteit als voor het welzijn van de studenten noemt Muns het "belangrijk dat er snel weer perspectief komt".
Twee andere proefprojecten met sneltesten van studenten, in Amsterdam en Delft, zijn nog in voorbereiding.
Een volledige terugkeer naar normaal onderwijs zal wel meer vergen dan sneltesten, aldus de LSVb. Toch denkt de organisatie dat de testen een onderdeel kunnen zijn van de oplossing. Zeker zolang nog geen heel grote groepen mensen zijn gevaccineerd.