ZWOLLE (ANP) - De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel hebben busvervoerder EBS een boete opgelegd van 3,5 miljoen euro. Volgens de provincies vielen afgelopen jaar zoveel ritten uit, dat EBS de "maximaal op te leggen" boete krijgt. EBS verzorgt het busvervoer in stukken van Gelderland en Overijssel en in het grootste gedeelte van Flevoland.
Volgens de drie provincies heeft de regionale vervoersmaatschappij zich in 2023 niet gehouden aan de afspraken die zijn gemaakt voor de concessie IJssel-Vecht. Ook dit jaar ligt het percentage uitgevallen ritten aanzienlijk hoger dan toegestaan. EBS kan aan het einde van dit jaar dan ook weer een boete tegemoetzien, liet de Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema (mobiliteit, GroenLinks) voor de zomer al weten.
EBS heeft te weinig chauffeurs en besloot daarom dit voorjaar om de dienstregeling af te schalen, om het aantal uitvallende ritten te verminderen. Het is de bedoeling dat half december de normale dienstregeling weer kan worden opgepakt. EBS verwacht dan weer voldoende personeel te hebben.
Opleiden nieuwe chauffeurs
Hoewel er nu al maanden minder bussen rijden en 'lange' lijnen zijn opgeknipt, is de rituitval nog altijd te hoog. EBS geeft in een toelichting toe dat het "te weinig heeft afgeschaald om tot een betrouwbare uitvoering van de dienstregeling te komen". Het vervoersbedrijf probeert de personele bezetting op orde te krijgen door nieuwe chauffeurs op te leiden. Ook hoopt EBS met een tekenbonus van 2000 euro "kant en klare buschauffeurs" aan zich te binden. Het bedrijf kreeg begin dit jaar al een boete van de Vervoerregio Amsterdam, omdat het een ondermaatse dienstverlening leverde in de Zaanstreek.
In Overijssel waren er ook grote problemen met het busvervoer in Twente, waar Arriva eind vorig jaar de concessie heeft overgenomen van Keolis. Door opstartproblemen, personeelstekort en een hoog ziekteverzuim lag de rituitval hoog. Vakbond FNV dreigde al twee keer met een staking van buschauffeurs, omdat de werkdruk te hoog zou zijn. De provincie meldt nu dat de door Arriva genomen maatregelen "het beoogde effect" hebben, al moet de betrouwbaarheid van de dienstverlening nog steeds omhoog. Ook Arriva krijgt aan het einde van dit jaar mogelijk een boete van Overijssel.