Provincies ontvangen toch ruim 1,5 miljard voor geschrapt NPLG

25 sep , 12:48 Landelijk
anp250924147 1
DEN HAAG (ANP) - Hoewel minister Femke Wiersma het Nationaal Programma Landelijk Gebied recent heeft geschrapt, hebben de provincies hiervoor gezamenlijk toch ruim 1,5 miljard euro gekregen. Bij de meeste provincies staat het aan hen toegewezen bedrag inmiddels op de bankrekening, aldus het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De provincies kunnen nu een deel van de plannen die ze hadden gemaakt gaan uitvoeren.
"Deze middelen zijn door het vorige kabinet expliciet bedoeld voor koploperprojecten, oftewel projecten die snel resultaat kunnen opleveren", aldus een woordvoerster van Wiersma.
Provincies werkten ruim twee jaar aan een eigen uitwerking van het NPLG, dat door toenmalig minister Christianne van der Wal was opgezet om via een gebiedsgerichte aanpak de doelen op het gebied van water, natuur, klimaat en stikstof te halen. Hier zou een transitiefonds van ruim 24 miljard euro voor komen. De plannen die de provincies indienden, telden echter op tot ruim 60 miljard.
Kwetsbare natuur
Nadat het vorige kabinet was gevallen, werd besluitvorming over het NPLG en het transitiefonds doorgeschoven naar de nieuwe regering. Wel stelde het ministerie begin dit jaar al een bedrag van 1,54 miljard euro beschikbaar voor de meest concrete en kansrijke plannen van de provincies. Zij konden hiervoor een aanvraag doen in Den Haag. Dat geld is nu verdeeld en overgemaakt, ook al zijn het programma en het fonds inmiddels verdwenen.
Drenthe kreeg het meeste geld toegewezen (270 miljoen euro), gevolgd door Utrecht (249), Overijssel (234) en Noord-Brabant (231). Zeeland moet het doen met 7 miljoen euro. In de begroting voor 2025 heeft het ministerie nog 45,5 miljoen euro gereserveerd voor de koploperprojecten.
"Het is duidelijk dat dit de enige bijdrage is uit de middelen die gereserveerd stonden voor het transitiefonds, aangezien die zijn vervallen", zegt de woordvoerster van Wiersma. "Op dit moment werkt het kabinet aan een uitvoeringsgerichte en gebiedsspecifieke aanpak. Daarover zal later dit jaar meer duidelijk worden." De nieuwe BBB-minister wil dat boeren via onder meer agrarisch natuurbeheer en innovaties helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur. Het kabinet trekt hier 500 miljoen euro per jaar voor uit. Welke rol de provincies krijgen, is nog niet duidelijk.