Circuit Zandvoort behoudt in elk geval tot de definitieve uitspraak in 2023 zijn natuurvergunning. Daardoor kan de Grand Prix van de Formule 1 op Zandvoort in september waarschijnlijk doorgaan. De Raad van State oordeelt dinsdag dat de vergunning niet tijdelijk wordt opgeschort, zoals milieuorganisaties hadden gevraagd.
De Raad van State heeft twee redenen om de vergunning in de voorlopige uitspraak niet te schorsen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan. Dat komt omdat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, zoals de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.
Ook maakte de hoogste bestuursrechter een afweging tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Het circuit heeft volgens de rechter al "forse investeringen" gedaan in het terrein en voor de toegankelijkheid. De huidige natuurvergunning maakt minder racedagen mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis konden evenementen tijdelijk niet doorgaan.
Natuur- en milieuorganisaties gingen in hoger beroep, nadat de rechtbank in Haarlem in april hun bezwaren tegen het circuit ongegrond had verklaard. Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Mobilisation for the Environment (MOB) vinden dat het circuit geen natuurvergunning had mogen krijgen. Volgens de milieuorganisaties klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. MOB zegt dat het racen meer schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit dan uit de rekensom blijkt.
De Raad stelt dat nader onderzoek nodig is om de rekensom te toetsen. Dat kon niet tijdens de voorlopige zitting, waar de milieuorganisaties om hadden gevraagd in een poging de natuurvergunning in elk geval tot de definitieve uitspraak te schorsen. Stichting Duinbehoud is teleurgesteld dat de Raad niet toekwam aan een inhoudelijke beoordeling van de stikstofberekeningen.
Stichting Rust bij de Kust is ook bedroefd omdat "het commerciële belang boven het natuurbelang" zou worden gesteld, terwijl volgens haar "de beweerde economische aspecten voor de regio zwaar overdreven" zijn. Het gebied zit niet eens te wachten op nog meer toeristen, aldus de stichting. De bovengrens aan de uitstoot is verder een "wassen neus", meent de club.
Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort, is verheugd. Hij wijst op de verduurzamingsmaatregelen die al getroffen zijn, zoals de betere bereikbaarheid met het ov. Hij zegt nog steeds bereid te zijn te praten met de natuur- en milieuorganisaties over de langetermijnplannen van het circuit en de impact daarvan op het milieu.