De Raad van State bepaalt woensdag of de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas mag winnen uit elf kleine gasvelden in en rond Drenthe. Omwonenden, een actiegroep, zes gemeenten en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe vrezen dat de winning uit het zogeheten Westerveld aardbevingen en daarmee schade zal veroorzaken aan huizen. Ook vrezen ze de gevolgen voor de natuur.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gaf in 2018 toestemming voor het Drentse gaswinningsplan. Een van de voorwaarden was dat er trillingsmeters worden geplaatst bij twee van de velden waar eerder aardbevingen plaatsvonden. Ook gaf Wiebes opdracht tot een keuring van woningen door bouwdeskundigen, maar de bezwaarmakers vinden dat onvoldoende. Zij vrezen dat de afhandeling van bevingsschade te wensen zal overlaten en willen dat de Raad van State het besluit van de minister terugdraait.
De NAM moet in 2022 het Groninger gasveld sluiten. De elf Drentse velden zijn bijna leeg. De NAM verwacht er tot uiterlijk 2028 tussen de 1,3 en 3,5 miljard kubieke meter aan gas uit omhoog te pompen. De gemeenten die deelnemen aan de zaak zijn Assen, Aa en Hunze, Leek (Groningen), Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo.