Racistische moord op Kerwin Duinmeijer voor 40e keer herdacht

20 aug 2023, 4:01 Landelijk
racistische moord op kerwin duinmeijer voor 40e keer herdacht
ANP
In het Amsterdamse Vondelpark wordt zondag de moord op Kerwin Duinmeijer herdacht, die veertig jaar geleden plaatsvond. Op 20 augustus 1983 stak een skinhead de toen 15-jarige Antilliaanse jongen dood in het centrum van de hoofdstad. Dit werd gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.
Kerwin werd doodgestoken na een ruzie met een paar skinheads in de Damstraat. De in Curaçao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho maakte een beeld om de tragische gebeurtenis te herdenken. Het beeld Mama Baranka werd in augustus 1984 onthuld in het Vondelpark. Sindsdien wordt bij het beeld elk jaar de moord op Kerwin herdacht.
Een rechter stelde destijds vast dat racisme niet het wezenlijke motief was voor de moord. Volgens de stichting Vrienden van Kerwin, die jaarlijks de herdenking organiseert in het park, was er wel degelijk sprake van een racistisch motief. Zo zou de dader voor getuigen racistische opmerkingen hebben gemaakt. De dader, die minderjarig was ten tijde van de moord, werd uiteindelijk door een kinderrechter veroordeeld tot jeugd-tbs.
In het Amsterdam Museum is tot met 2 september een expositie te zien over het beeldhouwwerk Mama Baranka. "Het beeld verwijst naar de aarde op het eiland waar hij zelf en Kerwin vandaan kwamen, naar Afrikaanse spiritualiteit en naar de kracht van vrouwen", aldus het Amsterdam Museum. Speciaal voor de tentoonstelling kocht het museum een kleinere versie van het originele beeld aan. Met dat beeld en foto's, documenten en een korte documentaire wordt in de tentoonstelling "de impact van de moord en de ontstaansgeschiedenis van Mama Baranka getoond".