Rapport: ON! mocht PVV, BBB, NSC en VVD niet bekritiseren

14 okt 2024, 10:22 Landelijk
anp141024101 1
ANP

HILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens heeft als voorzitter-hoofdredacteur van Ongehoord Nederland (ON!) politieke partijen willen bevoordelen. Dat zeggen medewerkers van de omroep anoniem in een rapport dat in opdracht van de raad van toezicht werd opgesteld. Maandag werd het rapport openbaar gemaakt. Karskens zou "expliciete instructies hebben gegeven" de huidige regeringspartijen PVV, BBB, NSC en VVD niet kritisch te bejegenen. Dezelfde instructies zouden gelden voor individuen als PVV-leider Geert Wilders en premier Dick Schoof.

Karskens, die vrijdag naar aanleiding van het rapport werd ontslagen, zei eerder dat "het rapport aan alle kanten rammelt" en het "slecht onderbouwd" is. Volgens hem is een aantal (positieve) meningen over hem niet meegenomen. Daarnaast zou hij niet genoeg kans gekregen hebben om zijn kant van het verhaal te delen. Hij beraadt zich dan ook op juridische stappen.

In het rapport, gemaakt door het bureau SVision, is te lezen dat medewerkers van ON! "politieke druk" ervoeren tijdens hun werk. Volgens hen werden gedurende het televisieseizoen meerdere keren instructies gegeven "om geen kritiek te leveren op specifieke politieke partijen".

Koerswijziging

Karskens zou begin dit jaar een "significante wijziging in de koers" van ON! hebben aangekondigd, waarbij de toen formerende partijen niet langer kritisch benaderd mochten worden. Ook kritiek op Israël en het uitnodigen van gasten "die bekendstaan om hun kritische opvattingen over de Israëlische politiek" zou door Karskens verboden zijn.

Verder zou er sprake zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag door Karskens. Zo zou hij over een medewerker gezegd hebben dat zij "een lekker kontje" had en zou hij vaak grappen maken over het uiterlijk en kleding van vrouwen. "Het werd altijd gebracht als een grap, maar het voelde niet goed", aldus een medewerker. De medewerkers hadden niet het gevoel dat hun meldingen over dergelijke misstanden serieus genomen werden.

De onderzoekers spraken met achttien medewerkers, die allen anoniem wilden blijven.