De rechtbank Den Haag begint dinsdag met het bespreken van het omvangrijke strafdossier over het neerstorten van vlucht MH17. Maandag is - na ruim een jaar inleidende zittingen - een aanvang gemaakt met de inhoudelijke behandeling van de zaak. Vanaf dinsdag wordt het dossier op hoofdlijnen besproken. Dat gaat naar verwachting drie dagen duren.
Toestel MH17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli 2014 neer in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen daardoor om het leven. Het OM houdt vier mannen - drie Russen en een Oekraïner - verantwoordelijk voor de ramp. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen de Rus Poelatov laat zich door advocaten vertegenwoordigen, hij ontkent de aantijgingen. De andere verdachten hebben niet gereageerd op oproepen van de rechtbank.
De rechtbank heeft drie centrale vragen in het proces: is vlucht MH17 neergeschoten met een BUK-raket? Is een BUK-raket afgevuurd vanaf een landbouwveld nabij Pervomaiskyi in Oost-Oekraïne? En hebben de verdachten daarbij een rol gehad? Het Openbaar Ministerie meent van wel. In Oost-Oekraïne was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen.
Na behandeling van het dossier krijgt het OM op 17 en 18 juni de gelegenheid om delen van het dossier te bespreken. De verdediging is vervolgens aan de beurt.
In september 2021 mogen de nabestaanden hun spreekrecht uitoefenen. Volgens de globale schatting komen de strafeisen van het OM in het najaar. De zaak zal naar alle waarschijnlijkheid tot volgend jaar duren.