Alle Nederlanders die via een reisorganisatie in Israël waren, zijn weer terug in Nederland, meldden de reisbranchevereniging ANVR en Israël Idoed Reizen donderdag. Israël Idoed Reizen had woensdag nog ongeveer honderd mensen in Israël zitten. Zij zijn allemaal teruggevlogen vanuit Tel Aviv met het militaire vliegtuig, zegt directeur Jo le Poole.
Woensdagavond landde de eerste repatriëringsvlucht met een toestel van defensie op het vliegveld in Eindhoven. In het toestel zaten 199 passagiers terwijl er plaats was voor 267. Er konden minder mensen mee omdat in Tel Aviv niet kon worden getankt en het vliegtuig daarom minder gewicht kon vervoeren, meldde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Le Poole zegt dat het lagere passagiersaantal hem tegenviel. "Er hadden nog zo'n zeventig mensen in gekund."
Eerder kwamen Nederlanders die via andere reisorganisaties hadden geboekt al terug in Nederland. Zo meldde Djoser woensdag dat de laatste twee groepen weer in Nederland waren. Middenoostenreizen haalde zelf mensen weg uit Israël.
Ondanks de teleurstelling over het aantal passagiers is Le Poole blij met hoe de repatriëringsvlucht woensdag is gegaan. "Tijdens en na de vlucht zijn ze zeer goed opgevangen door professionele hulpverleners op allerlei gebieden. Zo hebben zij getraumatiseerde personen opgevangen, geholpen met papieren die niet in orde waren en mensen op weg geholpen die geen auto hebben", somt hij op.
Donderdag voert een legertoestel een tweede vlucht uit om Nederlanders op te halen uit Israël. De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken zeiden donderdag dat Nederland mensen blijft ophalen uit Israël "zolang als nodig is en zolang de veiligheidssituatie in Israël dit toestaat". Buitenlandse Zaken roept Nederlandse reizigers die Israël willen verlaten op om zich bij het ministerie te melden. Dit zijn bijvoorbeeld individuele reizigers.
Le Poole is wel kritisch over het contact van Buitenlandse Zaken met individuele reizigers. "Het schijnt een probleem te zijn dat individuele reizigers niet zo snel bereikbaar zijn. Een familielid in Israël klaagt dat ze niet is benaderd door Buitenlandse Zaken en heeft zelf contact opgenomen via mail. Maar ze weet nog niet of ze vanmiddag mee kan."