Rijkswaterstaat: mijd vrijdag 'massaal' wegen in regio Utrecht

28 aug , 13:31 Landelijk
anp280824179 1
ANP
UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw voor grote drukte op de wegen rond Utrecht als de A2 daar vanaf donderdagavond weer deels wordt afgesloten voor werkzaamheden. "Van alle weekenden waarbij we vanaf donderdagavond werken, is dit het allerdrukste weekend", zegt projectmanager Arend Nagel. Dat komt volgens Rijkswaterstaat doordat in het midden van het land deze week de scholen en sportclubs weer zijn begonnen en doordat mensen uit de noordelijke regio komend weekend terugkeren van vakantie.
Nagel verwacht op basis van cijfers uit het verleden dat er vrijdag zo'n 15 procent meer verkeer op de weg is. "Gezien de afgelopen vrijdagen kan het enorm druk worden als men de auto blijft gebruiken. Dus weggebruiker, blijf vooral komende vrijdag nog één keer massaal weg bij de (snel)wegen in de regio Utrecht", zegt hij. Wie toch de weg op moet, kan dat het beste voor 14.00 of na 18.00 uur doen.
Van donderdagavond tot maandagochtend gaat de A2 van Utrecht naar Den Bosch dicht tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen. De afgelopen twee weekenden gebeurde dat ook al, wat op andere snelwegen en in het tussengelegen Nieuwegein tot grote drukte en verkeershinder leidde, vooral op de vrijdagen.
Rustiger
Volgens Rijkswaterstaat was het afgelopen weekend rustiger op de wegen rond Utrecht en Nieuwegein dan het weekend daarvoor, onder andere doordat weggebruikers van buiten de regio gehoor hadden gegeven aan de oproep het gebied te mijden. Ook sloot de gemeente Nieuwegein sommige wegen korte tijd af om opstoppingen te voorkomen.
Rijkswaterstaat zegt zich echter wel zorgen te maken over aankomende vrijdag, omdat veel vakanties dan voorbij zijn. Er worden daarom opnieuw extra maatregelen genomen, maar volgens de wegbeheerder wordt het grootste effect bereikt als mensen uit de regio Utrecht zelf minder de weg op gaan. Afgelopen weekend bestond zo'n 90 procent van de weggebruikers daar uit mensen uit die regio. "Juist dit verkeer kan wellicht makkelijker op de fiets of met het ov", licht projectmanager Nagel toe.
Verder klopt de navigatie van weggebruikers volgens hem niet altijd. "Soms geeft het systeem aan dat er weinig file staat, terwijl dit niet klopt. Rijkswaterstaat is hierover in gesprek met de serviceproviders die de navigatiesystemen aanbieden." Weggebruikers die toch de weg op moeten, krijgen het advies niet om de navigatie maar de officiële omleidingsroutes te volgen.