Orkaan Irma met windstoten tot ver boven de 300 kilometer per uur verwoestte precies een week geleden het eiland Sint-Maarten. Het is inmiddels duidelijk wat voor dramatische impact deze orkaan heeft gehad. De schade is groter dan aanvankelijk werd gedacht, aldus persvoorlichter Merlijn Stoffels van Het Rode Kruis. Wat zijn de volgende stappen?
Volgens Merlijn zitten we nog erg in de noodhulpfase. "Water en voedsel is nu het belangrijkste. 91 procent van het eiland is geheel of gedeeltelijke verwoest. Dit maakt dat we onze hulp anders gaan inrichten en ons dus ook gaan focussen op dat mensen een dak boven hun hoofd hebben. Dit kan door meer opvangplekken, maar dit is wel het orkaanseizoen, dus wat je zou willen is dat mensen de mogelijkheid krijgen om hun huizen zo goed mogelijk te repareren. Verder moet de waterleiding weer up and running zijn, zodat er weer schoon drinkwater is. Ook het schoonmaken van de wegen is belangrijk, zodat iedereen bereikt kan worden." Meer dan tweehonderd mensen staan nog als vermist opgegeven, waaronder ook kinderen. Ook hier is de hulporganisatie druk mee.
Vandaag gaat er een extra lading met hulpgoederen, zoals tentzeilen, hamers en spijkers naar Sint-Maarten, die bewoners van het eiland kunnen gebruiken om hun huizen provisorisch te herstellen. "Een aantal mensen zijn zelfredzaam, maar een groot aantal ook niet. Geld is niet genoeg om iedereen te helpen. Er zijn rond de 15.000 mensen op het Nederlandse gedeelte van Sint-Maarten die al vóór deze ramp moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen. Hier zijn wij extra alert op. Zij hebben krakkemikkige huizen, geen voorraden en al hun spullen zijn weg. Die moeten we helpen."
“We zijn keihard aan het denken over hoe verder”
Momenteel is het Rode Kruis druk in gesprek met andere partijen over wat de volgende stappen zijn. De medewerkers kijken hierbij naar voorbeelden als de Filipijnen en Nepal. "We gaan net als daar daadwerkelijk huisjes bouwen. Dit is het building back better systeem
; het bouwen van sterkere huizen die mogelijke toekomstige rampen kunnen doorstaan." Ook gaan ze kijken naar de communicatie, want dit is een groot probleem geweest. Alle zendmasten waren uitgevallen waardoor er een tijdelijke radiozender aangelegd moest worden. Hoe kun je dit verbeteren voor de toekomst is een vraag waar ze zich mee bezig gaan houden. “We zijn keihard aan het denken over hoe verder. We moeten daarbij rekening houden met de lokale markt. Je kunt iedereen wel alles geven, maar dan verstoor je de lokale markt, dus de marktbedrijven en winkels. Zodra het weer veilig genoeg is, zullen deze weer opengaan en zullen marktkooplieden hun voorraden gaan bijvullen. Een optie is om mensen credit cards te gaan geven, zodat ze zelf spullen kunnen kopen om daarmee de lokale economie te stimuleren.”
om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de orkaan Irma op Sint-Maarten. “Noodhulpverlening is zes keer zo duur als preventieve hulpverlening. Veel van het geld wat opgehaald wordt, zal naar de noodhulp gaan.” Als we ons in de toekomst willen wapenen tegen dergelijke rampen is daar ook veel geld voor nodig, aldus Merlijn.
Lees verder...
Kijk voor meer nieuws over de Antillen op Antillen.nieuws.nl .