Het Rode Kruis heeft tot nu toe 433.939 euro opgehaald voor hulp aan het door overstromingen getroffen Libië. Volgens de hulporganisatie, die dinsdagmiddag giro 7447 opende, is het geld gezien de omvang van de ramp hard nodig. "De verwachting van het Rode Kruis is dat het vele maanden tot mogelijk jaren gaat duren voordat de inwoners van de getroffen gebieden deze ramp te boven zijn."
Het Internationale Rode Kruis stuurt teams naar de getroffen regio's in het Noord-Afrikaanse land om de hulpverleners daar te helpen. Forensisch experts delen vanuit Benghazi 6000 lijkzakken uit om de vele doden te kunnen bergen. "Het is belangrijk dat lichamen snel geborgen worden, om de uitbraak van ziekten tegen te gaan en om degenen die omkwamen een waardige rustplaats te bieden", aldus de hulporganisatie.
Eten en medicatie zijn op dit moment van levensbelang voor de overlevenden, meldt het Rode Kruis. Ook is er behoefte aan huishoudelijke spullen en onderdak. De organisatie stuurde al een vrachtschip naar Libië met onder meer 250 tenten, 5000 dekens en 10.000 voedselpakketten aan boord. Ook zijn er reddingsboten en medische spullen onderweg.
Volgens de hulporganisatie blijft het lastig voor hulpverleners om toegang te krijgen tot de overstroomde gebieden. "Ook onontploft geschut en verlaten munitiedepots bemoeilijken de hulpverlening en brengen risico's met zich mee voor de inwoners en hulpverleners in Derna."
Een team van Artsen zonder Grenzen is woensdag aangekomen in het oosten van Libië en probeert nu de getroffen stad Derna te bereiken. Eenmaal daar zullen de hulpverleners goederen doneren, zoals vierhonderd lijkzakken, tweehonderd medische kits om gewonden te behandelen en zogenoemde letselverzorgingskits voor 250 gewonden.
Eerder werd bekend dat Nederland ICT'ers, logistiek experts en landmeetkundigen wil sturen naar de verwoeste delen van Libië. Minister Liesje Schreinemacher voor Ontwikkelingssamenwerking liet weten dat ze kunnen gaan helpen zodra de autoriteiten het aanbod aannemen. Andere EU-landen sturen onder andere medische teams, onderkomens en graafwerktuigen.
De plaatselijke autoriteiten in Libië schatten dat er tussen de 5300 en 6000 doden zijn gevallen en er worden nog zeker 12.000 mensen vermist.