Rode Kruis: onmenselijke situatie asielzoekers tenten Ter Apel

16 jun 2022, 17:48 Landelijk
rode kruis onmenselijke situatie asielzoekers tenten ter apel
Het Rode Kruis waarschuwt voor de "onmenselijke en onhoudbare situatie" die is ontstaan voor de asielzoekers die slapen in de door de hulporganisatie geplaatste tenten in Ter Apel. Zij hebben van woensdagavond 22.00 uur tot donderdag 13.00 uur geen voedsel en water gekregen. Ook ontbrak "overige nodige hulp", aldus het Rode Kruis.
"Er zijn opstootjes uitgebroken op het terrein en er is gestolen uit de tenten. Het Rode Kruis heeft donderdag om 13.00 uur zelf gezorgd dat er voedsel en water kwam voor deze groep. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de hulporganisatie, maar het Rode Kruis wil niet dat mensen zo lang zonder voedsel en water zitten", aldus het Rode Kruis.
Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, heeft donderdag overleg gehad met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en met staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel en Migratie) over deze noodsituatie. Het Rode Kruis meldt na afloop dat de boodschap is overgebracht. Een woordvoerder van het COA was donderdagavond vooralsnog niet bereikbaar voor een toelichting. Van der Burg erkende donderdagavond dat de opvang van asielzoekers in tenten in Ter Apel eigenlijk niet zou moeten, "en ik snap goed dat voor medewerkers van het COA en het Rode Kruis in Ter Apel de maat vol is", zo zei hij. "Het AZC in Ter Apel loopt over en de inzet van tenten is absoluut geen wenselijke situatie of oplossing voor dit probleem", aldus Van der Burg. "Dit is niet de asielopvang zoals wij die in Nederland willen vormgeven."
Het Rode Kruis zal de tenten binnen enkele dagen weghalen, wordt ook gemeld. De overheid wordt dringend opgeroepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen. "Het Rode Kruis kan dit niet oplossen."
De noodhulporganisatie plaatste eerder deze week vijftig tenten bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, dat kampt met grote capaciteitsproblemen. Als gevolg van deze capaciteitsproblemen moesten de afgelopen periode meermaals asielzoekers op stoelen slapen. In de vijftig tenten kunnen in totaal tweehonderd mensen slapen. "We weten dat het personeel van het COA keihard werkt om de situatie in goede banen te leiden en dat dit zwaar is. Tegelijkertijd zien we dat de mensen op de vlucht de dupe zijn van deze opvangcrisis in Nederland. Dit gaat om mensen op de vlucht op zoek naar een veilige plek. Gezinnen met kinderen. We kunnen niet op deze manier met mensen omgaan", aldus Van Schaik.
Eerder deze week schreven de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) aan het kabinet dat de grote nood in de asielopvang "een crisis is die het Rijk zelf creëert en in stand houdt". Gemeenten moeten voortaan verplicht kunnen worden asielzoekers op te vangen. Daar moet dan wel geld voor beschikbaar komen, zo luidt het advies.