Ruim 11.500 boetes na zes avonden avondklok

29 jan 2021, 17:18 Landelijk
ruim 11 500 boetes na zes avonden avondklok
ANP

Bijna een week na de invoering van de avondklok heeft de politie in het hele land 11.582 boetes uitgedeeld, zegt korpschef Henk van Essen tegen het ANP. Sinds de avondklok zaterdagavond werd ingevoerd zijn in het weekend al 5959 bekeuringen uitgeschreven, gevolgd door 5623 boetes in de dagen daarna tot en met vrijdagochtend 09.00 uur.

Voor opruiing en rellen heeft de politie tussen donderdag 09.00 uur en vrijdag 09.00 uur 92 arrestaties geregistreerd. Sinds maandag 09.00 uur tot vrijdag 09.00 uur zijn in totaal 347 arrestaties verricht voor opruiing, rellen en plunderen.

"Sinds de invoering van de avondklok is de tijd van waarschuwen voorbij", aldus Van Essen. "Dat we de avondklok strikt handhaven zie je terug in de bekeuringen. We zijn strikt in de naleving, met een warm hart. Als de dienst van een ic-medewerker in het ziekenhuis uitgelopen is, dan knijpen we een oogje toe."

Van Essen blikt terug op wat hij een "ongekend intensieve week" noemt. "Demonstreren mag, maar molesteren niet. Je zag duidelijk dat het ongenoegen over de coronamaatregelen en de avondklok in veel plaatsen leidde tot rellen, vernielingen en plunderingen op een schaal die we decennialang niet gezien hebben in Nederland, zeker 25 tot 30 jaar geleden."

"Het is ontoelaatbaar, maar ook bizar dat men een teststraat vernielt en een ziekenhuis belaagt. Als je nou zo snel mogelijk van de beperkingen af wilt, is het noodzakelijk dat je de medewerkers van de gezondheidszorg hun werk laat doen. Dat is essentieel, alle maatregelen zijn bedacht vanuit gezondheidsperspectief. Als je daar op deze manier tegen in verzet komt, dan riskeer je dat de maatregelen langer duren. En dat is triest, want de meeste mensen houden zich wél aan de maatregelen." Het overgrote deel van de relschoppers komt uit de directe omgeving, analyseert de korpschef. "Ze zijn hun eigen wijk aan het ruïneren. Hun eigen wijk wordt hier slachtoffer van."

"De afgelopen drie avonden zijn beheersbaar verlopen", zegt Van Essen. "We zitten erbovenop en zijn met veel politiemensen op straat, blauwverven noem ik dat in jargon. En omdat de rellen in de lokale omgeving zijn, kunnen we straatcoaches inzetten, jeugdwerkers, buurtouders. Daardoor kunnen we groepsvorming voorkomen. Wat ook helpt is de maatschappelijke verontwaardiging, je bent bijna een paria als je deelneemt aan rellen."

Op sociale media is het nog onrustig. "Het ‘toetsenbordactivisme’ is nog veelvuldig aanwezig. We monitoren de social media. Als we zien dat mensen opruien tot rellen, worden ze meteen aangehouden. Dat leidt tot zware straffen", zegt Van Essen. "De mensen die dat doen zijn heel vaak jongeren. Wie gaat rellen of daartoe oproept, komt daar niet mee weg."