Nederland heeft in Europa voorgesteld een speciaal fonds op te richten om landen te helpen de coronacrisis te bestrijden. "Nederland wil daar substantieel aan bijdragen", zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer.
"We hebben het initiatief genomen richting de Europese Commissie en de lidstaten, voor een coronafonds met bijdragen uit lidstaten", aldus Rutte. Landen die er economisch slechter aan toe zijn, zouden met dat geld hun medische zorg overeind kunnen houden.
Sommige landen hebben voorgesteld het Europees noodfonds ESM te gebruiken voor zwaar getroffen landen. Maar geld "uit het ESM is een lening", benadrukte Rutte. Met een apart coronafonds zoals het kabinet dat voor zich ziet, zouden landen de steun niet terug hoeven te betalen.
Nederland kreeg de afgelopen week felle kritiek te verduren in Europa. Diverse landen vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan hard getroffen landen zoals Italië en Spanje betreft.
Minister van Financiën Wopke Hoekstra erkende dinsdag al dat Nederland zich weinig empathisch had getoond. "Wat hij zei, was ook 100 procent namens mij", aldus Rutte. De toon was volgens hem niet effectief.
Ook coalitiepartners D66 en ChristenUnie waren kritisch over de opstelling van Rutte en Hoekstra in Europa. Rob Jetten (D66) zei nu blij te zijn met het voorstel voor een coronafonds. Hij wil dat het kabinet er snel mee aan de slag gaat.
Rutte wil dat ook, maar zegt afhankelijk te zijn van landen als Italië en Spanje die iets anders voor ogen hebben. "Het lastige daarbij is dat ik dat wel wil, maar dat Zuid-Europa heel erg blijft inzetten op eurobonds." Hij hoopt dat die discussie over eurobonds "geparkeerd" kan worden.
Het kabinet staat niet alleen in zijn verzet tegen eurobonds. "Die eurobonds zijn ook in creatieve vormen echt een no-go in Wenen, in Berlijn, in Helsinki en daarmee blijft de discussie ook klem zitten", aldus Rutte.