Rutte en Macron eens over aanpak migratie

30 jan 2023, 20:15 Landelijk
rutte en macron eens over aanpak migratie
ANP

Nederland en Frankrijk zijn het eens over de aanpak van migratie. Dat maakten premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron duidelijk na overleg in Den Haag. Ook naderen beide landen elkaar als het gaat om een antwoord op de Amerikaanse miljardensubsidies voor groene technologie.

Beide leiders spraken elkaar in aanloop naar de Europese top van 9 en 10 februari. Rutte is in Europa al steun aan het zoeken voor zijn wens om de migratie onder controle te krijgen. De visumpolitiek moet volgens hem worden aangepakt, asielzoekers moeten blijven in het land waar ze als eerste arriveren (het Dublinsysteem), de Europese grensbewaking moet beter en landen moeten uitgeprocedeerde asielzoekers sneller terugnemen.

"We zijn het daar vergaand over eens", zei premier Rutte op een gezamenlijke persconferentie. Op de top van volgende week zullen volgens hem "stappen" worden gezet, maar daarmee is het nog niet klaar. Ook bij de top in maart zal opnieuw erover gesproken worden, verwacht hij.

Volgens Macron moet de Europese Unie voorkomen dat het asielsysteem wordt misbruikt. "We moeten het systeem verbeteren als we het willen behouden." En het moet "efficiënter" worden. Ook dienen de lasten van de migratie eerlijker te worden verdeeld, vindt de president.

Op economisch gebied liggen de meningen wat verder uit elkaar. Frankrijk wil een EU-fonds als tegenhanger van de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA), maakte Parijs eerder duidelijk. Macron sprak over 380 miljard euro. "We moeten snel en samen reageren", verklaarde de president die hoopt op een snel akkoord in Brussel.

Volgens Rutte is er al heel veel geld beschikbaar in Europese potjes. "We hebben afgesproken daar eerst naar te kijken", zei hij. In dit kader kan volgens hem ook naar de regels voor staatssteun worden gekeken. Zowel Macron als Rutte zei dat de EU dezelfde vrijstellingen van de VS moet krijgen als Mexico en Canada om zo "onbedoelde gevolgen" van de Amerikaanse groene wetgeving te voorkomen.

Ze spraken ook over de oorlog in Oekraïne. Macron zei dat er "niets is uitgesloten" als het gaat om militaire hulp aan de regering in Kiev. "Maar het moet wel nuttig zijn voor het Oekraïense leger." Hij benadrukte verder "geen escalatie te willen" van het conflict. Anders dan Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft Frankrijk nog geen zware gevechtstanks toegezegd aan Oekraïne, wel lichtere antitankvoertuigen.