Rutte: langer werk aan klimaatakkoord

05 apr 2019, 14:54 Landelijk
rutte langer werk aan klimaatakkoord
ANP
De uitwerking van het klimaatakkoord laat waarschijnlijk langer op zich wachten. Het kabinet zou nog deze maand met definitieve voorstellen komen om de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia fors te verlagen. Maar dat blijkt zo'n ,,enorme bak werk'' dat die datum vrijwel zeker niet wordt gehaald, aldus minister-president Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Vooral een CO2-belasting voor de zware industrie blijkt ,,niet zozeer politiek, maar technisch ongelofelijk complex''. Het kabinet heeft al besloten dat zo'n heffing er moet komen, omdat anders de industrie vrijwel zeker niet de gevraagde bijdrage zal leveren aan de vermindering van de uitstoot. Maar de belasting mag bedrijven niet de grens over jagen.
Het kabinet verkiest ,,kwaliteit boven snelheid'', benadrukt Rutte. Ook wijst de premier erop dat nog niet alle informatie op tafel ligt. Zo wordt van voorstellen voor een CO2-heffing van de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA nog in kaart gebracht wat de verwachte effecten zijn op zowel de CO2-uitstoot als op zaken als vestigingsklimaat en werkgelegenheid.
Berichten dat het kabinet zou aansturen op een vrij beperkte CO2-heffing, zetten afgelopen week veel kwaad bloed bij de oppositie. GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak van kiezersbedrog. De ommezwaai van het kabinet, dat eerder nog weinig voelde voor een CO2-belasting, kwam immers kort voor de provinciale verkiezingen.
Rutte vindt de felle kritiek van Klaver erg voorbarig, omdat het kabinet nog helemaal geen besluit genomen heeft over de CO2-taks. ,,De man is helemaal in paniek om niks.'' In plaats van boos te reageren op alle vermeende plannen die uitlekken, zou hij er volgens de premier beter aan doen gewoon mee te praten. ,,Ik nodig hem uit serieus aan de discussie mee te doen.''
Dat betekent niet dat Rutte van plan is met oppositiepartijen in gesprek te gaan voor het kabinet de eigen plannen af heeft. ,,De coalitie zal hier toch eerst zelf een ei over moeten leggen.'' De gesprekken in eigen gelederen verlopen in goede harmonie, aldus de premier. De coalitie zal uiteindelijk wel extra steun moeten zoeken voor de plannen, omdat zij vanaf eind mei geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer.