Rutte: later deze maand kijken wat EU kan doen aan energieprijs

11 mrt 2022, 16:18 Landelijk
rutte later deze maand kijken wat eu kan doen aan energieprijs
ANP

De leiders van de EU-landen willen over twee weken knopen doorhakken over de manier waarop de EU de hoge energieprijzen naar beneden kan krijgen. "We gaan kijken wat Europa daar gezamenlijk aan kan doen", zegt premier Mark Rutte. "Er zijn geen taboes."

De stook- en tankkosten breken al maanden record na record en de roep om die Europees aan te pakken klinkt steeds luider. Maar over bijvoorbeeld het bevriezen van de gasprijs, zoals België oppert, houdt Nederland bedenkingen. Rutte blijft ook onderstrepen dat allereerst "dit echt een zaak is van de nationale regeringen, om de eigen bevolking te helpen".

De leiders konden op hun informele top in het Franse Versailles, bedoeld voor een losser gedachtewisseling, geen afspraken maken. Maar ze gaan "heel snel met elkaar verder praten", namelijk op de volgende top eind deze maand in Brussel. "Wat je als Europa kunt doen is vooral op het terrein van de energiezekerheid, dat de leveranties doorgaan" en raffinaderijen kunnen blijven draaien en huizen warm blijven, aldus Rutte.

Een limiet aan de gasprijs heeft grote risico's, heeft de premier ook zijn Belgische collega naar eigen zeggen voorgehouden. Maar "we gaan het allemaal in kaart brengen en we gaan kijken hoe op dat punt de zaak erbij ligt over twee weken. Er zijn geen taboes, noch bij hem noch bij mij."

Nederland en veel andere lidstaten hebben maatregelen genomen om burgers te helpen hun energierekeningen te betalen, zoals een btw-verlaging op energie of vouchers. Frankrijk heeft in de herfst al de gasprijs bevroren. "Dat zijn uitzonderlijke maatregelen die tijdelijk zijn", benadrukte de Franse president Emmanuel Macron. Hij waarschuwde dat nationale regeringen niet dat soort noodoplossingen kunnen blijven nemen en er een structurele oplossing moet komen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, is gevraagd met concrete voorstellen te komen over een mogelijke herziening van het energiemarktmechanisme en het tegengaan van prijsspeculatie. Ook komt zij met een voorstel om de lidstaten te verplichten elk jaar per 1 oktober een gasvoorraad te hebben van 90 procent van de opslagcapaciteit. Daarnaast werkt de EU aan het uitfaseren van de afhankelijkheid van Russische olie, gas en kolen in 2027.