Slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire moeten zo snel mogelijk hun geld terugkrijgen, dat hen door de Staat is afgepakt. Zij worden niet achtergesteld op spaarders die de afgelopen jaren te veel belasting hebben betaald en van de Hoge Raad door de Staat gecompenseerd moeten worden. Dat stelde premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad.
"Het zijn twee verschillende zaken", zei Rutte."Ik denk dat iedereen gevoelsmatig en in de praktijk topprioriteit geeft aan die verschrikkelijke toeslagenaffaire." Beide zaken moeten worden afgewikkeld, maar een definitieve oplossing voor de mensen die belasting hebben betaald over een te hoog, fictief rendement op hun spaargeld is er nog niet. De druk om met een antwoord te komen, is hoog omdat "de rechtelijke uitspraak moet worden gehonoreerd", stelde Rutte.
Maar ook "de verschrikkelijke schande" van de toeslagenaffaire moet worden afgewikkeld, benadrukte de premier. "Honderden, honderden mensen zijn er dag in dag uit mee bezig. Maar dat is geen excuus. Aan mensen die dit hebben meegemaakt, waar de Staat hen zo in de vangrail heeft gereden, wil je zo snel mogelijk hun geld teruggeven."
Het signaal van de Nationale ombudsman dat veel ouders jaren moeten wachten op de afhandeling van hun bezwaarschrift door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) neemt het kabinet "zeer serieus", zei Rutte. De zaken van gedupeerde ouders zijn echter vaak "ongelooflijk complex". Ook gaat tijd zitten in de behandeling van claims die onterecht zijn, omdat het om mensen gaat die geen kinderen hebben, of geen gebruik maakten van kinderopvang, stelde hij. Pas als die terzijde zijn geschoven, kan volgens de premier weer tijd in echte slachtoffers worden gestoken.
Ook staatssecretaris Aukje de Vries, belast met de hersteloperatie van de toeslagenaffaire, snapt het ongeduld van ouders, kinderen en ex-partners. De wet die voor de aanvullende compensatieregelingen van gedupeerden nodig is, wil ze voor de zomer naar de Kamer sturen. "De hersteloperatie is complex, die is niet van de één op de andere dag klaar", aldus De Vries, in een reactie aan het ANP.
"Wij bieden de ouders en kinderen natuurlijk wel gewoon ondersteuning", zegt de staatssecretaris. "Er gebeurt ondertussen veel: de meeste aangemelde ouders hebben de eerste toets gehad en het overgrote deel van de gedupeerde ouders hebben de 30.000 euro ontvangen." Ze doelt daarmee op de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag van december 2020, waarin is vastgelegd dat alle gedupeerde ouders zo snel mogelijk 30.000 euro krijgen.