Sancties tegen Israël behoren tot de mogelijke stappen die Nederland zal nemen als Israël een grootschalige aanval opent op Rafah in het zuiden van Gaza, zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Als de regering-Netanyahu de aanval inzet, zal het demissionaire kabinet "onmiddellijk" samenkomen om te praten over mogelijke stappen.
Rutte wilde niet zeggen aan welke stappen het kabinet dan denkt. "Sancties zijn niet uitgesloten." Maar zo'n aanval zal "politieke gevolgen" hebben. Daar is Israël ook heel goed van op de hoogte, zei hij. Een aanval zal een "gamechanger" zijn en een "humanitaire ramp" veroorzaken. Rutte heeft geen concrete aanwijzingen dat Israël de aanval wil inzetten.
Hij heeft "zeer grote zorgen" over de humanitaire situatie in Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties kan er elk moment een hongersnood uitbreken. Israël kan "veel meer" doen aan de situatie in het kustgebied waar zo'n 2,3 miljoen mensen opgesloten zijn. De premier wil niet zeggen dat Israël honger als wapen inzet. Dat zal onafhankelijk moeten worden vastgesteld, zei Rutte.
"Als dit niet verbetert, moeten we hier ook kijken naar onze positie", waarschuwde de minister-president. Hij vindt dat de "kleine verbeteringen" die Israël heeft gezet totaal onvoldoende zijn. Israël moet zijn haven direct ten noorden van Gaza openstellen voor het lossen van hulp. Ook moet het land meer grensovergangen openstellen en makkelijker hulp toelaten.
Een deel van de Kamer pleit voor strafmaatregelen tegen Israël als het een operatie in Rafah begint. Zoiets moet "politieke consequenties" hebben, zei Jan Paternotte (D66). Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) vindt dat er sancties moeten komen als premier Netanyahu niet snel massaal meer hulp toelaat. Dat gaat Rutte echter te ver. Dreigen met sancties als het gaat om hulp "helpt niet", denkt hij.