Premier Mark Rutte heeft in zijn gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas benadrukt dat het belangrijk is dat er in de regio geen escalatie komt van het geweld dat is opgelaaid tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Daarnaast besprak Rutte met hem in Ramallah - op de Westelijke Jordaanoever - het belang van perspectief op een zelfstandige staat naast Israël. "Dat is de enige manier om de hele regio tot stabiliteit te brengen", zei de demissionair premier na afloop tegen journalisten.
Ook voor Israël is het belangrijk dat het conflict niet verder escaleert, zegt Rutte. Volgens hem moet er "op langere termijn wel zicht komen op een zelfstandige Palestijnse staat naast een veilig Israël. Daar moeten we weer aan gaan werken." Over een eigen staat wordt al jaren nagedacht, maar Rutte wijst erop dat het echt belangrijk is dat juist nu zicht hierop komt voor de Palestijnen. "Als dat perspectief er niet is, dan is het alleen maar donker" aldus de premier.
Rutte is de eerste westerse leider die sinds het begin van het geweld onlangs bij Abbas op gesprek komt. Hij hoopt dat er snel meer volgen. Want het is volgens Rutte belangrijk dat de situatie op de Westelijke Jordaanoever, waar Abbas de baas is, stabiel blijft. Ook daar zijn veel protesten tegen Israël.
Nederland is een van de weinige landen die al jaren goede relaties heeft met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit, benadrukte Rutte. Tijdens zijn bliksembezoek sprak hij eerder maandag dan ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de situatie. Daar is gesproken over de uitschakeling van Hamas omdat anders de toekomst van Israël in gevaar is, maar ook dat de vergelding voor de terreuraanslag tot zo weinig mogelijk burgerslachtoffers moet leiden.
Rutte wees verder op de noodzaak om veel meer hulpgoederen naar het door Israël afgesloten Gaza te krijgen. Dat gebeurt inmiddels wel via een corridor, maar er moet volgens de premier veel meer worden toegelaten. Hij herhaalde dat hij het "verschrikkelijk vindt" wat er nu met de bevolking in Gaza gebeurt. Het zijn "gewoon fatsoenlijke Palestijnen, gewoon lieve mensen die hun leven leiden en nu in angst leven."