Het "historische" bezoek van de Surinaamse president Chan Santokhi aan Den Haag is een "herbevestiging van de vriendschappelijke relatie", zei demissionair premier Mark Rutte na een werklunch met het Surinaamse staatshoofd in Den Haag. Beide landen willen er alles aan doen om de banden te verdiepen.
"We willen intensieve samenwerking", verklaarde Santokhi. Er is afgesproken om de samenwerking op gebied van veiligheid en justitie uit te breiden, net als op het terrein van de landbouw. Ook gaat Nederland de voormalige kolonie helpen om steun te krijgen van het IMF. De relatie is "volledig hersteld", oordeelde de president.
De betrekkingen waren tussen 2010 en 2020 sterk bekoeld toen Desi Bouterse president was. Hij pleegde in 1980 een staatsgreep en was twee jaar later betrokken bij de Decembermoorden. In Nederland is hij veroordeeld wegens drugshandel. "De naam Bouterse is in het hele gesprek niet gevallen", zei Rutte.
De Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander dit jaar nog op staatsbezoek naar Suriname gaat. De Kamer nam daarover in februari een motie van partij Denk aan. Zo ver is het nog niet, maakte Rutte duidelijk. Dat kost jaren voorbereiding, maar hij ziet geen belemmeringen. Santokhi zei dat hij een uitnodiging aan de koning zal sturen.
Santokhi zoekt steun in Nederland omdat het land in een financiële crisis zit. Het land met zo'n 600.000 inwoners heeft een schuld van 4 miljard dollar. Hij roept de Surinaams-Nederlandse gemeenschap (ruim 350.000 mensen) ook op zich actief te bemoeien met zijn land. "Raak betrokken bij Suriname." Santokhi ontmoet deze week ook leden van de Surinaamse gemeenschap in ons land.
Suriname wil "optimaal" gebruik maken van de diaspora bij de ontwikkeling van zijn land, zei Santokhi. Hij wil daarbij belemmeringen voor hen uit de weg nemen zodat ze bijvoorbeeld makkelijker naar Suriname kunnen reizen. Verder gaat Nederland Suriname helpen in Brussel om visumvrij reizen naar Nederland mogelijk te maken. Dat is namelijk een bevoegdheid van de Europese Commissie.
Santokhi is met een flinke afvaardiging uit zijn kabinet naar de voormalige kolonisator gekomen. Aan de werklunch schoven vijf Surinaamse ministers aan. Aan Nederlandse kant waren naast Rutte ook Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Carola Schouten (Landbouw), Wopke Hoekstra (Financiën) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) aanwezig.
Direct na het aantreden van Santokhi vorig jaar zijn de banden al aangehaald. Het eerste telefoongesprek met Rutte gaf al "nieuwe energie", zei Santokhi. Er zijn onder meer weer ambassadeurs uitgewisseld. Ook bracht minister Stef Blok (toen nog van Buitenlandse Zaken) een bezoek aan Suriname. Nederland helpt Suriname bij de bestrijding van de coronacrisis.