Schoof moet crisiswet verdedigen op tweede dag beschouwingsdebat

19 sep 2024, 3:07 Landelijk
anp190924043 1
ANP

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen tekst en uitleg moeten geven aan de Tweede Kamer over de voorgenomen asielcrisiswet. Dat voornemen leidde tot veel rumoer tijdens de eerste dag van de politieke beschouwingen. Vooral coalitiepartij NSC kreeg het zwaar te verduren.

Het kabinet wil via een koninklijk besluit een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking stellen, maar omzeilt daarmee de Tweede en Eerste Kamer. Pas na drie maanden kan het parlement zich erover uitspreken, maar al die tijd zijn strengere maatregelen al wel van kracht.

Oppositiepartijen begrijpen niet waarom het kabinet hier voor kiest. Zij wijzen erop dat de overheid het zelf uit de hand heeft laten lopen in de asielopvang, en dat er geen sprake is van bijvoorbeeld een overstroming of oorlog. Zij hekelen dat het kabinet hiervoor het parlement passeert. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vermoedt dat het kabinet dat doet omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft voor de plannen.

Verder zal de Kamer proberen zaken te doen met het kabinet om bepaalde bezuinigingen terug te draaien. De ruimte hiervoor lijkt beperkt. De vier coalitiepartijen toonden zich allen weinig enthousiast over btw-verhogingen, maar boden tegelijkertijd geen ruimte om die terug te draaien. Manieren om dat te betalen, zoals hogere accijnzen op e-sigaretten of belasting op de inkoop van eigen aandelen, ligt altijd wel ergens gevoelig in de coalitie.

De coalitie kwam de eerste dag van de beschouwingen zonder grote kleerscheuren door. Toch blijft het de vraag of Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Nicolien van Vroonhoven (NSC, vervangt de zieke Pieter Omtzigt) en Caroline van der Plas (BBB) zich ook de tweede dag kunnen inhouden. De vorige keer dat het mis ging, was ook in een debat met Schoof. Wilders vond zijn verdediging van PVV-bewindslieden toen "slappe hap" en het debat ontplofte toen zorgminister Fleur Agema (PVV) een tweet over hoofddoeken verstuurde. Yeşilgöz betichtte Wilders ervan daar achter te zitten, een beschuldiging die hij "vuil en vals" noemde.