Senaat steunt wet over app CoronaMelder

06 okt 2020, 14:02 Landelijk
senaat steunt wet over app coronamelder
ANP
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet over de app CoronaMelder. In een hoofdelijke stemming gaven 51 senatoren hun steun. Tegen stemden 19 senatoren, van Forum voor Democratie, PVV, Partij voor de Dieren en fractie-Otten.
De app waarschuwt mensen die dicht in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is. Het gebruik ervan is vrijwillig en de privacy van gebruikers die de app op hun telefoon hebben geïnstalleerd, is beschermd. De wet die daarvoor is ontwikkeld, geeft aan deze zaken een wettelijke grondslag.
Daarnaast nam de Kamer unaniem een motie aan van senator Arda Gerkens (SP) over het doorontwikkelen van de app, om het vertrouwen in en de veiligheid van de CoronaMelder te vergroten. Gebruikers moeten de app nu downloaden via de Apple App Store of Google Play Store. De senaat wil dat het kabinet nog andere mogelijkheden onderzoekt zodat gebruikers de app ook los van deze twee bedrijven kunnen gebruiken.
Eerder dinsdagochtend gaf al ruim twee derde van de senaat aan positief te zijn over de tijdelijke wet. Naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn ook GroenLinks, PvdA, SP, SGP en OSF voorstander. Antwoorden van zorgminister Hugo de Jonge moesten sommigen nog definitief over de streep trekken. Maandagavond was de minister ook al op flink wat kritiek ingegaan.
De tegenstanders vinden onder meer dat de wet overbodig is. Ook hebben ze twijfels over de garanties voor de privacy. Daarnaast vinden ze dat alle ballen moeten worden gezet op de uitbreiding van de testcapaciteit. Als die er niet voldoende is, kunnen te veel mensen die een melding ontvangen en geen klachten hebben, zich niet snel laten testen.
Verschillende partijen vinden het een probleem dat mensen dan meteen tien dagen in quarantaine moeten gaan, om uit te sluiten dat ze besmet zijn. Volgens De Jonge is dat laatste niet anders dan bij contacten die via het gewone bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komen.
Begin september ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel.