De oppositie in de Tweede Kamer heeft snoeiharde kritiek op het kabinetsbesluit om de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen af te blazen. Maar ook de regeringspartijen hebben grote moeite met de gang van zaken en lopen over van begrip voor de boosheid van Zeeland. Dat bleek donderdag bij het debat met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij dreigde zelfs met een motie van afkeuring tegen de bewindsvrouw. Die zal hoogstwaarschijnlijk steun krijgen van in elk geval 50PLUS. Visser verdient volgens Van der Staaij "een vette onvoldoende" voor haar optreden. De staatssecretaris meldde vorige week na de ministerraad dat de kazerne niet naar Vlissingen gaat, maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Het besluit over de verhuizing naar Vlissingen dateert van 2012.
Ook andere oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA, SP en PVV haalden uit naar de "stiekeme" wijze waarop de Zeeuwen zijn behandeld. Volgen SP-Kamerlid Sadet Karabulut is hun "een rotstreek" geleverd omdat al maanden in stilte is overlegd over de verhuizing van de marinierskazerne naar Nieuw Milligen. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks zei dat de Zeeuwen "een rad voor ogen is gedraaid".
Maar ook CDA-Kamerlid Martijn van Helvert toonde zich kritisch. Als hij een Zeeuw was geweest zou hij zich "bedonderd" hebben gevoeld door de gebeurtenissen. De Zeeuwen staan nu volgens hem "met lege handen".
Van Helvert moest overigens toegeven dat hij al in januari vertrouwelijk was ingelicht over het voornemen de kazerne niet naar Vlissingen te verhuizen. Hij hield dat vervolgens een maand lang voor zich.
Ook de coalitiefracties D66, VVD en ChristenUnie toonden begrip voor de woede van de Zeeuwen. Alle fracties vroegen om een "ruimhartige" compensatie voor de gedupeerde provincie. Die moet volgens Van der Staaij "meer zijn dan een sigaar uit eigen doos".