Statushouders versneld naar hotels door situatie in Ter Apel

12 dec 2023, 13:40 Landelijk
statushouders versneld naar hotels door situatie in ter apel
ANP
Ongeveer 1360 statushouders die wachten op een woning worden "versneld uitgeplaatst" naar hotels in hun gemeente, of in de buurt, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Het is een van de maatregelen om de opvangcrisis in Nederland aan te pakken. Sinds enige tijd is het overvol in het Groningse asielzoekers- en aanmeldcentrum Ter Apel. Van der Burg spreekt van een "kritieke situatie", aldus de staatssecretaris dinsdag in een brief.
Om de druk op Ter Apel te verminderen wordt "alles op alles gezet" om binnen "zeer korte termijn" daar onder het afgesproken aantal asielzoekers van maximaal 2000 asielzoekers "te komen en te blijven", aldus de bewindsman. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten op korte termijn 4000 tot 5000 opvangplekken elders worden gerealiseerd.
Besloten is om statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, die al langer dan veertien weken aan een gemeente zijn gekoppeld in hotels te plaatsen. "Zodat deze niet langer reguliere plekken bezet houden in asielzoekerscentra", aldus Van der Burg. Het gaat om een groep van ongeveer 1360 statushouders in 170 gemeenten. Het gaat om gemeenten die hebben aangegeven "binnenkort" woonruimte te hebben voor deze mensen.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat contact opnemen met de gemeenten om dit proces te begeleiden. Er wordt gebruikgemaakt van de zogenoemde Hotel- en Accommodatieregeling (HAR), waarbij het COA de reservering en de kosten voor het hotel voor zijn rekening neemt. Er is 1000 euro beschikbaar per statushouder.
Op dit moment verblijven er ruim 15.000 statushouders in opvanglocaties van het COA, van wie 9000 die al langer dan veertien weken wachten op een woning sinds zij hun verblijfsvergunning kregen.
Een andere maatregel om statushouders te huisvesten is dat aan woningcorporaties is gevraagd om "binnen hun woningvoorraad" te kijken wat mogelijk is. Om "verdringing" van andere woningzoekenden te voorkomen, zijn "medeoverheden" gevraagd om "snel locaties voor flexwoningen beschikbaar te stellen", staat te lezen in de brief, die ook is ondertekend door demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Hugo de Jonge.
Vorige week noemde de Inspectie Justitie en Veiligheid de situatie in Ter Apel "onveilig en onhoudbaar". Momenteel verblijven daar ongeveer 2280 mensen, 280 meer dan afgesproken, zei Van der Burg dinsdag. Momenteel wordt nachtopvang buiten Ter Apel georganiseerd, "zodat eenieder gedurende de nacht kan worden opgevangen en niemand buiten hoeft te slapen", meldt hij aan de Kamer.