Initiatieven om Oekraïense vluchtelingen bij Nederlanders thuis onder te brengen, hebben de afgelopen dagen duizenden aanmeldingen opgeleverd. Bij Room for Ukraine hebben zich inmiddels genoeg mensen aangeboden om circa 5000 mensen tijdelijk te huisvesten, laat initiatiefnemer Louis de Mast weten. "We hebben de eerste matches gemaakt", vertelt hij. Dat gaat nu nog om een handvol mensen. Grote aantallen vluchtelingen worden later verwacht.
"Misschien had Rutger Bregman wel gelijk en deugen de meeste mensen inderdaad", verwijst De Mast naar het boek De meeste mensen deugen. In Nijmegen, waar hij woont, zijn inwoners het wel gewend om gastvrij te zijn voor mensen uit andere landen. "Tijdens de Vierdaagse stellen veel mensen hun huis open voor buitenlandse wandelaars en feestvierders. Maar het opvangen van vluchtelingen is wel echt iets anders", zegt hij.
Room for Ukraine is druk bezig met het werven van meer vrijwilligers om vraag en aanbod van tijdelijke woonruimtes met elkaar te verbinden. "We zoeken ook samenwerking met andere organisaties, zoals Vluchtelingenwerk", vertelt de Nijmegenaar. In zijn netwerk worden ook voorbereidingen getroffen om Oekraïense vluchtelingen op te halen aan de grens tussen Oekraïne en Polen. Wanneer dat precies gaat gebeuren, kan De Mast nog niet zeggen.
Een soortgelijk burgerinitiatief, Onderdak Oekraïne, leverde tot nog toe ruim 6700 aanmeldingen van gastgezinnen op. Aan de praktische uitvoering wordt nog druk gewerkt, liet initiatiefnemer Huib van Mierlo weten. Deze door burgers geregelde opvang komt bovenop de noodopvang die de overheid regelt.
Ook inwoners van Rotterdam melden zich bij de gemeente om Oekraïners op te vangen. Sinds maandagochtend heeft de gemeente zo'n 250 telefoontjes gekregen hierover. Sommige mensen hebben alleen vragen, maar in een deel van de gesprekken gaat het om een "concreet aanbod", laat de gemeente weten. Een formulier op de website van de gemeente was maandagmiddag ongeveer 150 keer ingevuld.
Ook de gemeente zelf is druk bezig met het inrichten van opvang. Tot nog toe zijn in de Maasstad 300 opvangplekken ingericht. In totaal moeten dat er duizend worden. In de rest van de regio Rijnmond moeten nog eens 1000 mensen worden opgevangen.