De regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen maatregelen om de afzet van stikstof in kwetsbare natuurgebieden te verminderen. De huidige aanpak biedt de natuur onvoldoende bescherming, bepaalde de Raad van State onlangs. Maar coalitiepartners VVD en CDA willen kijken wat er juridisch mogelijk is om vooral de economische gevolgen van die uitspraak te beperken.
"Nederland heeft te lang op de pof geleefd van de natuur", vindt Kamerlid Tjeerd de Groot van D66. De balans tussen economie en natuur moet volgens hem dringend worden hersteld, desnoods met "onorthodoxe maatregelen". Zijn collega Carla Dik-Faber van de ChristenUnie pleit voor een "pas op de plaats". Zo vindt zij het "niet voor de hand liggen" om nu een besluit te nemen over de uitbreiding van Lelystad Airport.
VVD'er Arne Weverling daarentegen vreest vooral economische stilstand en vertraging bij bouw van wegen en nieuwe woningen. "Wat ons betreft stoppen we even met aanwijzen van natuurgebieden", zegt hij. CDA-Kamerlid Jaco Geurts spreekt van "juridische haarkloverij". Hij maakt zich ook zorgen om boeren die door de uitspraak mogelijk boetes riskeren als zij hun koeien de wei inlaten.
Concrete voorstellen om de stikstofuitstoot aan te pakken, komen vooral van de oppositie. Zo pleit GroenLinks-parlementariër Laura Bromet voor een rem op de groei van het vliegverkeer en een lagere maximumsnelheid op de snelwegen. De Partij voor de Dieren wil een verkleining van de veestapel, en vindt daarnaast dat de Formule 1 niet naar Zandvoort moet komen. "Een leuk feestje, maar de natuur gaat voor", aldus Kamerlid Esther Ouwehand.
D66 en ChristenUnie hopen dat maatregelen die toch al op stapel staan in het kader van het klimaatakkoord, ook een handje helpen. "Vaak is winst voor klimaat ook winst voor de natuur", aldus De Groot. Het sluiten van een kolencentrale zorgt ook voor minder uitstoot van stikstof." Dik-Faber vestigt haar hoop daarnaast op bestaande verduurzamingsplannen voor de landbouw.