Studenten amper naar vertrouwenspersoon na incidenten

05 apr 2022, 9:42 Landelijk
studenten amper naar vertrouwenspersoon na incidenten
ANP
Een vertrouwenspersoon opzoeken na discriminatie, pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag of bedreiging, is vaak niet de eerste keuze onder studenten. Uit onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) komt naar voren dat slechts een fractie van de studenten die besloot een sociaal onveilig incident te melden, naar een vertrouwenspersoon van de hbo- of wo-instelling stapte.
Eén op de vijf studenten zegt wel eens slachtoffer te zijn geweest van een sociaal onveilige situatie. De 995 studenten (64 procent) die daar geen melding van maakten, deden dat voornamelijk niet omdat het incident als niet ernstig genoeg werd beoordeeld. Verder wist 16 procent niet waar dit zou kunnen. Dat blijkt uit het onderzoek dat begin dit jaar werd uitgevoerd door ResearchNed onder 7650 hbo- en wo-studenten.
Wie wel melding maakte, deed dit binnen de instelling het vaakst bij een mentor of studiebegeleider (14 procent), gevolgd door docent, decaan of vertrouwenspersoon. ResearchNed zag dat niet op alle sites van instellingen vindbare informatie is over een vertrouwenspersoon, vooral hogescholen scoren daarin slecht. ISO-voorzitter Lisanne de Roos zag in het onderzoek dat studenten ook besloten een incident buiten de opleiding "zoals bij een ombudsman" te melden.
"Het is voor veel studenten allesbehalve makkelijk om te praten over het incident dat ze hebben meegemaakt", zegt De Roos. "Dat praten moet daarom zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar gemaakt worden. Dit kan starten bij zeer toegankelijke informatie over een vertrouwenspersoon; maar die start is helaas nog niet op elke instelling gemaakt." De Roos vindt dat "instellingen én de overheid direct in de actiemodus" moeten schieten nu uit dit onderzoek naar voren komt dat 20 procent van de studenten sociaal onveilige incidenten heeft meegemaakt.
Het onderzoek van het ISO volgt op die van de Inspectie van het Onderwijs in februari. Daarin zag de Inspectie dat, hoewel de meeste studenten de instellingen als veilig beschouwen, toch een percentage te maken krijgt met sociaal onveilige situaties. Op basis van het onderzoek werd berekend dat zo'n 30.000 studenten op de opleiding te maken zou kunnen krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Daarom riep de inspectie universiteiten en hogescholen op de sociale veiligheid in de gaten te houden. De Landelijke Studentenvakbond stelde daarop onder meer de invoering van een toegankelijke meldprocedure voor laagdrempelige hulp voor, net als meer aandacht voor preventie en nazorg en het opzetten van trainingen over sociale veiligheid.