Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.
Suri-Change kwam in het nieuws omdat op 27 maart in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon vijf personen werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel. Zij zijn na een korte hechtenis inmiddels weer op vrije voeten.
Het onderzoek richt zich op criminele geldstromen die via dit bedrijf zouden plaatsvinden, waarbij een van de verdachten gebruik zou hebben gemaakt van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname.
Na een reeks explosies bij filialen besloot de gemeente Amsterdam afgelopen maandag alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen in de stad te sluiten. Ook in Den Haag en Rotterdam werd besloten tot sluiting van panden.
In de zaterdag naar buiten gebrachte verklaring stelt het bedrijf "geen idee" te hebben wie verantwoordelijk is voor "deze vuurwerkexplosies" en "benadrukt dat er geen verband bestaat tussen deze incidenten en veronderstellingen over onderwereldconflicten, drugshandel of witwassen". Het bedrijf zegt altijd nauw te hebben samengewerkt "met instanties zoals de politie in strijd tegen drugscriminaliteit en ondermijnende criminaliteit".
Over recente aantijgingen aan het adres van Suri-Change, dat een aantal financiële transacties te laat zouden zijn gemeld, stelt het bedrijf dat die beschuldigingen deels onterecht zijn en dat er voor de late meldingen "goede redenen" zijn gegeven aan het Openbaar Ministerie. "Het is opmerkelijk dat het OM ervoor gekozen heeft om de strafrechtelijke route te bewandelen en er niet gekozen is voor het bestuursrecht", aldus het bedrijf in de verklaring.
Volgens Suri-Change hebben betaalinstellingen onterecht "een imago van schimmigheid, omdat er goede wet- en regelgeving is omtrent de dienstverlening". Ze houden zich aan de wet en staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank, aldus Suri-Change.
Suri-Change zegt vertrouwen te hebben in het rechtssysteem en "hoopt op een rechtvaardige afloop van de lopende onderzoeken".