Taakstraf voor Kroon om kopstoot en schennis

09 dec 2019, 13:39 Landelijk
taakstraf voor kroon om kopstoot en schennis
ANP
Militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, is veroordeeld tot 100 uur taakstraf voor het met opzet uitdelen van een kopstoot tijdens zijn aanhouding door de politie tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart. De militaire rechtbank in Arnhem achtte maandag naast deze mishandeling ook de schennis van de eerbaarheid bewezen door het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente.
De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank verwierp bijna alle verweren van advocaat Geert-Jan Knoops, die meende dat politie en OM ver buiten hun boekje zijn gegaan met de aanpak van Kroon. De militair zelf heeft alle beschuldigingen tegengesproken.
Knoops meende dat de verklaringen van de agenten onbetrouwbaar waren en met onjuistheden waren aangezet. Maar de rechtbank vindt dit niet aannemelijk. Uit camerabeelden blijkt dat de agenten niet escalerend of buitenproportioneel optraden tegen Kroon, aldus het vonnis. Eventuele verschillen tussen verklaringen van politiemensen en wat te zien is op filmpjes, is verklaarbaar. Het blijft mensenwerk en kleine slordigheden maken een proces-verbaal niet meteen onjuist, stelde de rechtbank.
Kroon stelde dat de vermeende kopstoot een reflexbeweging was. Maar de rechtbank oordeelde dat de beelden erop duiden dat Kroon het wel opzettelijk deed, omdat hij vooraf nog snel opzij keek naar de agent. Dan brengt hij zijn lichaam naar voren en dan naar achteren "om kracht te zetten aan de kopstoot". De agent wordt geraakt, omdat er een "doffe klap" valt te horen en er traanvocht is te zien, stelde de rechtbank.
De beschuldiging van schennis vond Kroon onzin, omdat hij verder ging met plassen en daarna "zijn piemel afschudde", terwijl de agente zelf dichtbij ging kijken. Maar de rechtbank twijfelde niet aan de verklaring van de agente, omdat te zien is dat Kroon "met zijn rechterhand op en neer ging ter hoogte van zijn kruis".
Knoops vroeg vrijspraak en als er wel een schuldigverklaring zou volgen, dat er geen straf zou worden opgelegd. Maar de rechtbank vond dat dit geen recht zou doen aan de ernst van de feiten. "Het ging om agressief gedrag richting de politie die slechts haar werk doet. Dat is niet te rechtvaardigen en zeer respectloos. Juist van een militair en zeker van een gewaardeerd officier als Kroon mag ander gedrag verwacht worden."